Foto: MKGP
Foto: MKGP
Kmetija Pr' Matevž – lepo je biti kmet v Retečah
Družinska tradicija, ročno izdelani mlečni izdelki in trajnostna vizija za prihodnost
Na robu vasi Reteče pri Škofji Loki stoji srednje velika družinska kmetija Pr' Matevž. Že več kot tri generacije se tukaj ukvarjajo s kmetijstvom, zadnja leta pa z vso predanostjo razvijajo svojo mlečno zgodbo – predelavo domačega mleka v visokokakovostne mlečne izdelke.
Kmetija je v zadnjih letih doživela pomembno preobrazbo. Iz tradicionalne gorenjske kmetije se je razvila v sodobno mlečno kmetijo, ki se je leta 2019 začela ukvarjati s sirarstvom. Njihova glavna posebnost sta ročno izdelani mocarela in burata, ki predstavljata paradna konja ponudbe. Dodana vrednost? Pakiranje v povratno stekleno embalažo – že od prvega dne.
Niso eko kmetija, a vsak njihov korak kaže na odgovorno in trajnostno kmetovanje. S sodobnim, odprtim hlevom, robotsko molžo in napredno skrbjo za živali dokazujejo, da tudi konvencionalno kmetijstvo lahko temelji na dobrobiti živali in skrbi za okolje. Krmo pridelajo sami, uporabljajo sončno energijo, lesne sekance iz lastnega gozda ter učinkovit sistem hlajenja s ponovno uporabo vode.
Na kmetiji delujeta dve generaciji – tast, tašča, Matevž, Matevžev mlajši brat ter Eva, Matevževa žena. Eva je sicer po poklicu zdravnica, vendar jo je veselje do dela v naravi in z živalmi pripeljalo na kmetijo, kjer skrbi za marketing in razvoj izdelkov. V sirarni pomagajo tudi študentke. Vsi skupaj skrbijo za približno 120 glav živine, od tega od 50 do 60 molznic, ki dajejo mleko za izdelke, ki jih najdete tako v njihovi domači trgovinici kot v več kot 20 izbranih gostilnah in trgovinah po Sloveniji.
Vizija kmetije temelji na trajnostnem razvoju in zmanjšanju fizičnega dela s pomočjo tehnologije. V sirarni neprestano eksperimentirajo – tako so denimo ustvarili jogurtov namaz z drobnjakom, navdihnjen z okusom klasičnega kremnega sira, a v bolj zdravi in domači različici.
Na kmetiji Pr' Matevž verjamejo, da je vloga kmeta danes večja kot le pridelava hrane. »Hrano potrebujemo vsi, a pogosto pozabimo, od kod prihaja,« pravijo. Zato svojo zgodbo, vrednote in znanje z veseljem delijo tudi na spletnih platformah, s čimer želijo ozaveščati najmlajše in spomniti odrasle, zakaj je pomembno ceniti domačo, kakovostno pridelano hrano in zakaj je lepo biti kmet.