obrestne mere / Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Kolikšne so obrestne mere za potrošniška posojila

Zveza potrošnikov Slovenije ima na svoji spletni strani tudi primerjalnik ponudbe potrošniških kreditov v bankah in hranilnicah. Podatke v primerjalniku posodablja štirikrat na leto, nazadnje jih je posodobila 3. septembra.

V primerjalniku lahko potrošniki preverijo ponudbo bank in hranilnic za modelna potrošniška kredita v višini 3000 evrov z odplačilno dobo 12 mesecev in v višini 7000 evrov z odplačilno dobo 48 mesecev, za oba tako po fiksni in spremenljivi obrestni meri in oba zavarovana s plačilom premije pri zavarovalnici. Pri posojilu v višini 3000 evrov se fiksna obrestna mera, odvisno od banke in hranilnice, giblje od 4,8 do 6,9 odstotka, efektivna obrestna mera, ki vključuje poleg nominalne obrestne mere še druge stroške, povezane s kreditom, pa od 9 do 15,31 odstotka, pri posojilu v znesku 7000 evrov pa obrestna mera od 4,80 do 7,95 odstotka in efektivna obrestna mera od 7,34 do 10,11 odstotka. Vse banke ne ponujajo potrošniških posojil s spremenljivo obrestno mero, pri tem pa je ponudba večja za posojila z daljšo odplačilno dobo. Pri modelnem posojilu 7000 evrov z odplačilno dobo štiri leta znaša spremenljiva obrestna mera od 6-mesečni euribor + 3,10 odstotne točke do 6-mesečni euribor + 4,80 odstotne točke (ena od bank ponuja 3-mesečni euribor), efektivna obrestna mera pa od 8,18 do 11,01 odstotka.

Pri posojilu s fiksno obrestno mero je tveganje manjše, saj sta obrestna mera in višina obroka ves čas odplačevanja posojila enaka. Pri posojilu s spremenljivo obrestno mero je tveganje večje, obrestna mera je namreč vezana na euribor, ki se spreminja, zato se spreminjata tudi obrestna mera in višina obroka. »Pri dolgoročnih posojilih svetujemo fiksno obrestno mero, pri kreditih krajših ročnosti pa si lahko privoščite nekaj več tveganja,« svetujejo v Zvezi potrošnikov Slovenije in dodajajo, da so trenutno krediti s fiksno obrestno mero ugodnejši kot s spremenljivo obrestno mero.