V Sloveniji je predlani povprečna mlečnost kontroliranih črno-belih krav znašala 8545 kilogramov mleka, lisastih 6172 kilogramov in rjavih 6284 kilogramov. / Foto: Cveto Zaplotnik

Mednarodna šola za mlade rejce

Kranj – Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji, ki je pri nas priznana rejska organizacija za črno-belo pasmo, je letos, sicer že deveto leto zapored, na srednji kmetijski šoli na Grmu pri Novem mestu pripravila mednarodno šolo mladih rejcev. Sodelovalo je 35 mladih rejcev, med njimi tudi mladi s širšega gorenjskega območja.

Mladi so se s pomočjo strokovnjakov učili, kako pripraviti živali za razstavo.

Mladi so se s pomočjo domačih in tujih strokovnjakov učili, kako pripraviti živali za razstavo, kako jih voditi po ocenjevalnem krogu in kako jih predstaviti publiki. Izobraževanje so sklenili s tekmovanjem, na katerem so izbrali mlade rejce, ki so najbolje pripravili in vodili živali. Poglejmo, kako so se uvrstili mladi gorenjski rejci! Martin Demšar iz Loga nad Škofjo Loko je bil sedmi med rejci, starimi do 15 let, Lucija Sitar Šarc iz Volčjega Potoka druga in Jakob Bohinc iz Zaloga tretji med mladimi do 16 let. Julija Likozar iz Zaloga pri Cerkljah, Neli Per iz Mengša, Matej Hočevar iz Zapog in Jaka Debevc s Skaručne so se med mladimi rejci do 17 let uvrstili od četrtega do sedmega mesta. V skupini rejcev, starih nad 17 let, je bil Mitja Jurca iz Brekovic pri Žireh peti in Jan Dremelj iz Dragomlja šesti, med rejci, starimi več kot dvajset let, pa je bil Aljaž Smolej z Dovjega tretji, prejel pa je tudi posebno nagrado za odlično koordinacijo celotne skupine, vsestransko pomoč ter spodbujanje udeležencev. Lucija Sitar Šarc je bila tudi članica zmagovalne ekipe, ki je v času šole najbolj skrbela za red in čistočo, najlepše pripravila in vzdrževala ležišča za živali ter najbolje skrbela za hranjenje in napajanje živali.

×