Novartis nagrada / Foto: Arhiv Podjetja

Veseli priznanja / Foto: arhiv Novartis

Najboljši kadrovski projekt

Novartis je v okviru HR&M festivala prejel priznanje za najboljši kadrovski projekt leta 2024 v kategoriji velikih podjetij, in sicer za uvedbo plačne transparentnosti, ki so jo implementirali kot eno prvih podjetij v Sloveniji.

Mengeš – Z uvedbo plačne transparentnosti so v Novartisu zaposlenim omogočili vpogled v razpone plač ter primerjalne analize, kar spodbuja enakopravnost pri plačah, prispeva k večji jasnosti pri določanju plač, povečalo je odgovornost vodij ter omogočilo bolj odprte pogovore o plačah. Projekt spodbuja tudi zadrževanje talentov, prepoznavanje morebitnih pristranskosti in krepi konkurenčnost podjetja na trgu delovne sile, so pojasnili ob prejemu priznanja za ukrep, s katerim sledijo Mednarodni koaliciji za enako plačilo, ki jo je Novartis na globalnem nivoju podpisal leta 2018. »Uvedba plačne transparentnosti je bila za nas pomemben korak k izboljšanju razumevanja nagrajevanja med zaposlenimi, novih priložnosti za napredovanje in prepoznavanju morebitne nezavedne pristranskosti pri določanju plač. Učinki kažejo, da so zaposleni s tem bolje informirani in opolnomočeni pri odločanju o svoji karieri in pogovoru o plači, kar je bil eden naših ciljev. Nagrada je potrditev, da smo s projektom postavili pomemben standard na slovenskem trgu in obenem lepo priznanje za zavzetost in trud vseh sodelavk in sodelavcev, ki so sodelovali pri zahtevni implementaciji,« je poudarila Mojca Kokalj, direktorica Kadrov v Novartisu v Sloveniji.

»Uvedba plačne transparentnosti je bila za nas pomemben korak k izboljšanju razumevanja nagrajevanja med zaposlenimi, novih priložnosti za napredovanje in prepoznavanju morebitne nezavedne pristranskosti pri določanju plač.«

Priznanja HR&M projekt leta podeljuje Planet GV, z njimi nagrajuje najboljše prakse upravljanja z ljudmi pri delu in spodbuja razvijanje kadrovske stroke. Pri ocenjevanju najbolj inovativnih kadrovskih praks se osredotoča na izvirnost, aktualnost, strokovnost, učinke v praksi, ESG vidik (stebre trajnostnega poslovanja) ter vključenost in podporo vodstva podjetja.