Predstavniki podjetja Conditus, veseli prejetih priznanj: Rok Dolžan, vodja splošnih služb, Beti Vahtar, vodja proizvodnje, Ema Pogačar, lastnica in direktorica, ter Aleš Guzelj, namestnik direktorice / Foto: Tina Dokl
Predstavniki podjetja Conditus, veseli prejetih priznanj: Rok Dolžan, vodja splošnih služb, Beti Vahtar, vodja proizvodnje, Ema Pogačar, lastnica in direktorica, ter Aleš Guzelj, namestnik direktorice / Foto: Tina Dokl
Največ znakov za odličnost
Letos je kar 240 izdelkov s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva prejelo zlata priznanja za odličnost, med njimi pet iz podjetja Conditus, ki je tudi prejemnik znaka zvezda odlične kakovosti.
Brdo pri Kranju – Odlični pekovski izdelki imajo 25-letno tradicijo. Po besedah direktorice GZS – Zbornice živilskih in kmetijskih podjetij Slovenije Tatjane Zagorc gre za blagovno znamko, ki predstavlja spodbudo slovenski živilski industriji k razvoju in proizvodnji izdelkov višje kakovosti, na drugi strani pa grajenju spoštovanja in zavedanja o pomenu dejavnosti pekarstva. Z leti je senzorično ocenjevanje s področja pekarstva, slaščičarstva in testeninarstva preraslo svoje okvire, pravi direktorica; zadnja leta tako vključuje kruh, pekovsko pecivo, fino pekovsko pecivo, kekse, sveže slaščice v hladni verigi, testenine, izdelke iz testa in sendviče. Poleg tega so lani uvedli znak zvezda odlične kakovosti, in sicer za izdelke, ki so bili v zadnjih petih letih nagrajeni z zlatim priznanjem.
Člani strokovnega senzoričnega panela, ki ocenjujejo obliko, videz, strukturo, vonj in okus izdelkov ter preverjajo njihovo skladnost s kriteriji odlične kakovosti, so imeli letos na mizi 281 vzorcev, kar je največ doslej. Rekordno je tudi število podeljenih priznanj: 240. »Izpostaviti velja mnoge že uveljavljene izdelke, uporabo novih, alternativnih surovin, kombinacije tradicionalnih in novejših tehnoloških procesov, zmanjšano uporabo aditivov in drugo,« je v opažanjih strokovnega panela poudaril predsednik Tomaž Požrl. Ob tem je dodal, da različni prehransko izboljšani ali celo spremenjeni izdelki dokazujejo, da poskuša slovenska živilska industrija ves čas slediti novostim oziroma prehranskim trendom, ki so prisotni na zahtevnem trgu s hrano.
Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal verjame, da priznanja za odličnost prispevajo k utrjevanju zaupanja potrošnikov. To je v današnji poplavi ponudbe različnih izdelkov še kako dragoceno, je dejala na podelitvi priznanj na Brdu pri Kranju.
Nagrajene izdelke je v ocenjevanje oddalo 15 podjetij, med njimi gorenjski Conditus, ki je sodeloval z domačim jabolčnim in višnjevim zavitkom, slanim maslenim pecivom iz ročno izdelanega maslenega listnatega testa ter slaščicama Šamrola in Blejska kremšnita, Don Don, Hlebček, Mercator IP, Mlinotest, Pekarna Pečjak, Spar Slovenija in Žito. »Blejska kremšnita je sedmo leto zapored prejela zlato priznanje,« je bila ponovne potrditve odličnosti vesela lastnica in direktorica podjetja Conditus Ema Pogačar. Njihov paradni izdelek je tako znova prejel tudi znak zvezda odlične kakovosti. »Priznanje nam veliko pomeni, saj kaže na to, da je kakovost pomembna.« Kot nam je še povedala direktorica, je njihovo vodilo kakovosten izdelek iz kakovostnih naravnih surovin.