Volitve, referendum / Foto: Tina Dokl

Oktobra volitve v organe zbornice

V začetku oktobra bodo že sedme volitve v organe Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije – v svet zbornice in v svete trinajstih območnih enot. Volilna opravila se bodo začela 11. avgusta.

Kranj – V sredo, 2. oktobra, bodo člane sveta Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in člane sveta območnih enot KGZS volili predstavniki kmetijskih zadrug, kmetijskih podjetij, verskih skupnosti in drugih pravnih oseb, v nedeljo, 6. oktobra, pa še fizične osebe – lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč, osebe, ki so pokojninsko in invalidsko zavarovane kot kmetje ...

Člani zbornice bodo v svet zbornice izvolili 57 predstavnikov, od tega jih bodo 44 izvolile fizične osebe, 13 pa pravne. V vsaki izmed trinajstih volilnih enot bodo pravne osebe izvolile v svet enega predstavnika, fizične osebe pa v vsaki enoti od dva do šest članov, odvisno od števila članov zbornice v tisti enoti. Po zakonu o zbornici se iz vsake enote voli v svet po en svetnik na vsakih začetih tri tisoč članov. V območni enoti Kranj, ki »pokriva« območje osemnajstih občin oziroma petih upravnih enot, bodo izvolili tri člane, v območni enoti Ljubljana, ki vključuje sedemindvajset občin, od tega šest s širšega gorenjskega območja (Komenda, Kamnik, Domžale, Mengeš, Vodice in Medvode), pa šest članov.

V vseh območnih enotah zbornice bodo pravne osebe izvolile v svet območne enote enega člana, kmetje in druge fizične osebe pa glede na število članov zbornice v območni enoti od osem do dvanajst članov. V območni enoti Kranj bodo izvolili deset članov, v enoti Ljubljana pa dvanajst.

Volilna opravila bodo začela teči v nedeljo, 11. avgusta. Pravne osebe morajo kandidature vložiti pri volilni komisiji zbornice v Ljubljani do vključno 7. septembra, fizične osebe pa do vključno 11. septembra.

×