Inšpektorji so v indijski pošiljki kumaric odkrili paracetamol, ki ga v zdravstvu uporabljajo za lajšanje bolečin in zniževanje vročine. Slika je simbolična. / Foto: Cveto Zaplotnik
Inšpektorji so v indijski pošiljki kumaric odkrili paracetamol, ki ga v zdravstvu uporabljajo za lajšanje bolečin in zniževanje vročine. Slika je simbolična. / Foto: Cveto Zaplotnik
Kranj – Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru rednega nadzora ob uvozu živil odkrila prisotnost zdravilne učinkovine paracetamol v vzorcu toplotno neobdelanih kumaric, ki jih je podjetje Ahac iz Šentjurja uvozilo iz Indije. Kumarice so bile namenjene za predelavo, vendar je inšpekcija celotno količino 15.200 kilogramov zadržala v skladišču uvoznika in jo bodo uničili. Uprava za varno hrano je o ugotovitvah obvestila pristojne organe držav članic Evropske unije in Evropsko komisijo. Ker ji razlogi za vsebnost paracetamola v živilih in njegovih morebitnih tehnoloških učinkih pri proizvodnji živil niso znani, je navezala stike s strokovnjaki iz drugih držav, ki pa tudi ne razpolagajo s podatki o uporabi paracetamola v živilski industriji. Obvestila je tudi skupino za potvorbo živil pri Evropski komisiji, saj gre lahko za nedovoljeno prakso obdelave živil, ki jo morebiti izvajajo v tretjih državah. Podatki na spletu namreč kažejo, da v nekaterih afriških državah dodajajo paracetamol živilom, zlasti mesu, kot sredstvo za njihovo mehčanje. Paracetamol je sicer zdravilna učinkovina, ki jo v zdravstvu uporabljajo za lajšanje bolečin in zniževanje vročine.