nova predplačniška in identifikacijska kartica CeKR uporaba po mestu center občina Kranj mestna kartica / Foto: Gorazd Kavčič

Fotografija je simbolična. / Foto: Gorazd Kavčič

Plačevanje s kartico v fizični ali digitalizirani obliki

Potrošniki za plačilo blaga in storitev na prodajnih mestih namesto gotovine vse pogosteje uporabljajo plačilne kartice – večina v fizični obliki, nekateri pa tudi v digitalizirani. V Združenju bank Slovenije so zbrali nekaj nasvetov, kako plačevati s kartico, da bo to tudi finančno čim varnejše.

Pri plačevanju s kartico v fizični obliki potrošniki lahko kartico samo približajo POS-terminalu in opravijo brezstično plačilo ali pa jo dejansko vstavijo v terminal in transakcijo opravijo stično. Pri stičnem plačevanju je vedno treba vnesti PIN-kodo, pri brezstičnem plačilu pa je to odvisno od zneska. V Sloveniji nakupa do zneska 50 evrov ni treba potrditi z vnosom PIN-a ali s podpisom potrdila o nakupu, pri višjem znesku pa je to treba storiti. Nekatere banke ali hranilnice so določile tudi kumulativni znesek brezstičnih plačil, nad katerim je potreben vnos PIN-kode. Mejni znesek ene transakcije, za katero na prodajnem mestu zahtevajo vnos PIN-a, določajo mednarodni kartični sistemi in se spreminja v skladu z regulativo, vendar se med državami lahko razlikuje. Kolikšen je ta znesek, potrošniki lahko zvedo na spletni strani banke ali hranilnice.

Pri plačevanju blaga in storitev z uporabo plačilne kartice v digitalizirani obliki potrošniki svojo mobilno napravo, v kateri imajo digitalizirano kartico, le približajo POS-terminalu in izvedejo plačilo, pri tem pa jim v združenju bank svetujejo, da mobilne naprave nikoli ne izročijo prodajalcu in da tudi sicer nadzirajo ves postopek plačevanja. Pri transakciji do 50 evrov ali nad tem zneskom veljajo enaka pravila kot pri plačevanju s plačilno kartico v fizični obliki.

In še en koristen nasvet združenja bank: »Obvezno poskrbite, da bo vaša mobilna naprava varnostno posodobljena in dobro zaščitena pred vdori, zlorabami ter zlonamerno programsko opremo. Za dostop oziroma odklepanje mobilne naprave nastavite ustrezni varnostni mehanizem (PIN, geslo, vzorec, biometrija ipd.).