letalo letala Adria Airways letališče Jožeta Pučnika Brnik slovenski avio letalski prevoznik zgodovina arhiv / Foto: Gorazd Kavčič

Foto: arhiv GG (Gorazd Kavčič)

Podaljšanje stečajnega postopka

Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik predlaga podaljšanje stečajnega postopka zoper nekdanjega slovenskega letalskega prevoznika predvidoma za dve leti.

Brnik – Prihodnji teden bo minilo pet let, odkar je Adria Airways razglasila stečaj. Upravitelj stečajnega postopka Janez Pustatičnik je v načrtu, ki ga je Okrožnemu sodišču v Kranju predložil v začetku leta 2020, predvideval, da bo postopek končan do konca letošnjega leta. Minuli teden pa je na sodišče vložil predlog za podaljšanje postopka predvidoma do januarja 2027. Kot pojasnjuje v predlogu spremembe načrta, se ob pripravi otvoritvenega poročila, načrta stečajnega postopka in predračuna stroškov ni predvidevalo ali kakorkoli vedelo, da bo nastopila epidemija. »Posledično se je bilo treba prilagoditi in aktivnosti izvajati po usmeritvah organov ter priporočilih, varnostnih ukrepih ter uporabljanju elektronskih načinov korespondiranja v čim večji meri. Kljub epidemiji smo poskušali vse aktivnosti z zaposlenimi izvajati ažurno in tekoče s čim manjšimi posledicami za potek stečajnega postopka.« A posameznih dejanj v zvezi z unovčevanjem premoženja stečajnega dolžnika ni bilo mogoče opraviti v rokih, navaja v obrazložitvi predloga.

Kranjsko sodišče je predlogu stečajnega upravitelja Adrie Airways naklonjeno. Upniškemu odboru v zahtevi za mnenje sporoča, da namerava spremeniti načrt stečajnega postopka.

Med glavnimi razlogi za daljše trajanje postopka poudarja tožbo zoper nekdanje lastnike in vodilne v vrednosti 78 milijonov evrov, postopek, ki poteka pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani zaradi ugotovitve pripadajočega zemljišča k stavbi na Kuzmičevi ulici v Ljubljani, ter zahtevnejšo izterjavo terjatev, pri kateri gre večinoma za dolžnike iz tujine (v teku so tudi že prodajni postopki terjatev).

V predlagani spremembi načrta Pustatičnik unovčevanje premoženja pričakuje do oktobra 2026, prav tako potek pravdnih in nepravdnih postopkov, pri čemer opozarja, da je trajanje pravdnih postopkov zaradi obsega in narave težko natančno oceniti.

Sodišče je predlogu stečajnega upravitelja naklonjeno – pritrjuje pojasnilu, da razlogi za podaljšanje postopka ne izvirajo iz področja upravitelja, ter članom upniškega odbora v zahtevi za mnenje sporoča, da namerava spremeniti načrt.