Podprimo lokalno, povežimo se

Navdušujoče predavanje o vključevanju lokalne hrane v kulinariko sta pripravila Uroš Štefelin in Marcela Klofutar. / Foto: Nik Bertoncelj

Podprimo lokalno, povežimo se

V Dvorani Vitranc v Kranjski Gori je minulo sredo potekalo drugo poslovno srečanje partnerjev v okviru pobude JA 100 % lokalno, predstavili so se tudi lokalni proizvajalci iz partnerstva. Na območju konzorcija Julijske Alpe je enajst občin iz Posočja in Zgornje Gorenjske.

Kranjska Gora – Srečanje je bilo namenjeno krepitvi sodelovanja med lokalnimi proizvajalci in kupci z namenom spodbujanja vključevanja lokalnih pridelkov in izdelkov v turistično, gostinsko, trgovsko ter javno naročniško verigo. Dogodek je organiziral Turizem Bohinj v sodelovanju s člani partnerstva, ki si prizadevajo za pravičen, odporen in sledljiv prehranski sistem v Biosfernem območju Julijske Alpe.

»Naš cilj je, da povežemo čim več deležnikov na tem območju, vzpostavimo načrtovanje pridelave in odkupa, zagotovimo čim več lokalne pridelave in predelave, spodbudimo potrošnjo na tem območju in okrepimo prepoznavnost naših kakovostnih lokalnih proizvodov.« (Greta Črnilogar)

Na območju konzorcija Julijske Alpe je enajst občin iz Posočja in Zgornje Gorenjske. »Naš cilj je, da povežemo čim več deležnikov na tem območju, vzpostavimo načrtovanje pridelave in odkupa, zagotovimo čim več lokalne pridelave in predelave, spodbudimo potrošnjo na tem območju in okrepimo prepoznavnost naših kakovostnih lokalnih proizvodov,« je povedala Greta Črnilogar, vodja načrta konzorcija Julijske Alpe. Za projekt so pridobili sredstva iz operacije strateškega načrta skupne kmetijske politike, sofinancirane iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ki jih bodo črpali do leta 2029. Potem pa si želijo, kot je pojasnila Črnilogarjeva, da bi bil konzorcij tudi sam po sebi vzdržen. »Danes je eden teh dogodkov, kjer poteka predvsem mreženje med lokalnimi proizvajalci, sektorjem HoReCa in javnimi sektorji, ker smo prepoznali, da je to odlična priložnost, da s skupnim nastopom našo lokalno hrano začnemo sistematično vključevati v turistično, gostinsko, javno naročniško verigo,« je poudarila Črnilogarjeva.

Zbrane sta uvodoma nagovorila kranjskogorska županja Henrika Zupan, prepričana, da si bodo sodelujoči izmenjali znanja, izkušnje in se povezali, ter direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. »To je eden najboljših projektov za naslednjih pet let, upam, da bo naše partnerstvo raslo, da bo trdno in da bomo to, kar turistični delavci pridigamo po svetu, ko kažemo lepe slike in se hvalimo z lokalnim, res živeli. Da tudi gostje, prvenstveno pa lokalno prebivalstvo, to vsakodnevno začutijo.«

Navdušujoče predavanje o vključevanju lokalne hrane v kulinariko sta pripravila Uroš Štefelin in Marcela Klofutar iz radovljiške Hiše Linhart. Predavanje sta naslovila Ohranimo skupnost za jutri, povežimo se. »Močni smo lahko samo takrat, ko smo povezani in drug drugega podpiramo. Če hočemo obdržati slovenskega kmeta, slovenskega rokodelca, ga moramo podpreti. Kupovati slovensko,« kot je dodal Štefelin. »Več nas bo posameznikov enakega mišljenja, lažje se bomo povezali. Absolutno je pa odlično, da nam različne agencije v Sloveniji, različna združenja in občine stojijo ob strani in nam pomagajo tudi s takimi dogodki, kot je današnji.«

V popoldanskem delu je Ana Golja, predstavnica Ekologov brez meja, povedala nekaj o problematiki zavržene hrane, s svojo ponudbo pa so se predstavili lokalni proizvajalci iz partnerstva JA 100 % lokalno. Dogodek je bil odlična priložnost za mreženje in vzpostavljanje neposrednih povezav med lokalnimi proizvajalci in kupci, novih poslovnih partnerstev, ki skupaj prispevajo k razvoju trajnostne lokalne dobavne verige.