Za pravne osebe bodo volitve 2. oktobra, za fizilčne osebe pa 6. oktobra. / Foto: Gorazd Kavčič

Za pravne osebe bodo volitve 2. oktobra, za fizične osebe pa 6. oktobra. / Foto: Gorazd Kavčič

Potrjene kandidature za volitve v zbornico

Volilne komisije so že potrdile kandidature za volitve v organe Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) - za svet KGZS in svete območnih enot.

Kranj – Volitve bodo v začetku oktobra. Za prvo volilno skupino, ki jo sestavljajo lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč z najmanj 167 evri katastrskega dohodka (na dan 30. junij 2023), tisti, ki so invalidsko in pokojninsko zavarovani kot kmetje, in samostojni podjetniki, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo, bodo volitve v nedeljo, 6. oktobra; za drugo volilno skupino, kamor spadajo kmetijske zadruge, podjetja in druge pravne osebe, ki so lastnice kmetijskih in gozdnih zemljišč ali imajo kmetijstvo registrirano kot glavno dejavnost, pa v sredo, 2. oktobra.

Barbara Lombar Virant, ki je v tem mandatu predsednica sveta kranjske območne enote KGZS, se je preselila na Dobravico pri Igu, zato bo na volitvah za svet KGZS in svet območne enote kandidirala v Območni enoti Ljubljana.

Gorenjski kandidati za svet KGZS

Volilne komisije so že potrdile kandidature za volitve v svet KGZS in v svete območnih enot. V Območni enoti Kranj se v prvi volilni skupini poteguje za svet KGZS sedem list, ob imenih list navajamo prvonavedene na listi, ki imajo tudi največ možnosti za izvolitev: Združenje slovenske kmečke iniciative (Janez Režek Muri s Savice), Društvo SKZ – Slovenska kmečka zveza (Marko Kern iz Velesovega), Kmečka lista – Društvo za razvoj kmetijstva in podeželja (Peter Razinger iz Javorniškega Rovta), Društvo slovenski kmet (Robert Golc s Spodnjega Brnika), Društvo članov sindikata kmetov in Društvo za razvoj kmetijstva – Lista Roman Žveglič (Stanislav Bergant iz Kokre), Kmečko društvo Nova Slovenija (Matilda Klinar iz Plavškega Rovta) in Društvo Forum za kmetijstvo in podeželje SDS (Marko Gasser iz Zgornjih Danj). Kmetje in drugi člani prve volilne skupine bodo izmed njih izvolili tri člane sveta KGZS. In kdo so kandidati pravnih oseb za svet KGZS? To so Janez Šimenc (predlagatelj Župnija Kranjska Gora), dr. Aleš Ugovšek (KGZ M Sora) in Drago Česen (KZ Križe), v svet KGZS bo izmed njih izvoljen eden.

Za svet Območne enote Kranj se poteguje sedem list

Za svet Območne enote Kranj se enako kot za svet KGZS poteguje sedem list. Navajamo prve tri kandidate na listah, ki imajo tudi največ možnosti za izvolitev, skupno se voli deset članov. Na listi Združenje slovenske kmečke iniciative so na prvih treh mestih Janez Drešar iz Mavčič, Janez Peter Bohinc iz Zaloga pri Cerkljah in Janez Režek Muri s Savice, na Kmečki listi Društva za razvoj kmetijstva in podeželja Igor Kuralt iz Žabnice, Boštjan Kavčič z Breznice pri Žireh in Peter Razinger iz Javorniškega Rovta, na listi Društva članov sindikata kmetov in Društva za razvoj kmetijstva – lista Roman Žveglič pa Stanislav Bergant iz Kokre, Andrej Ogrin iz Bohinjske Bistrice in Janez Kert iz Kranja. Na listi Društva slovenski kmet so na prvih treh mestih Robert Golc s Spodnjega Brnika, Metod Jagodic z Možjance in Matej Pičman iz Britofa, na listi Društva Forum za kmetijstvo in podeželje SDS Karolina Bremec Odar iz Studora v Bohinju, Anže Toman z Brega pri Žirovnici in Ivan Guzelj s Svete Barbare, na listi Kmečkega društva Nova Slovenija Martin Križnar iz Kranja in Branko Kosirnik iz Šenčurja in na listi Društva SKZ – Slovenske kmečke zveze Nejc Dolenc iz Vrbenj, Matilda Klinar iz Plavškega Rovta in Igor Zupan iz Loma pod Storžičem. Pravne osebe bodo v svet območne enote izvolile enega člana, kandidati so isti kot za svet KGZS – Drago Česen, dr. Aleš Ugovšek in Janez Šimenc.

Gorenjski kandidati v Območni enoti Ljubljana

Območna enota Ljubljana vključuje 27 občin, med njimi tudi občine Komenda, Kamnik, Domžale, Mengeš, Vodice in Medvode. V tej območni enoti se za svet KGZS potegujejo v prvi volilni skupini na različnih listah (na enem od prvih treh mest) tudi Jožef Romšak s Podjelš, Tatjana Koželj iz Zgornjih Stranj, Janez Per iz Mengša, Žiga Kršinar iz Topola pri Medvodah in Jože Podgoršek iz Polja pri Vodicah, v drugi volilni skupini pa tudi Boštjan Noč iz Čebelarske zveze Slovenije in Andreas Marko Poznič iz Župnije Ihan. Tudi za 12 članov sveta Območne enote Ljubljana se poteguje sedem list, na njih so na prvih treh mestih tudi kandidati iz občin, ki mejijo na Gorenjsko: Andrej Hribar z Brda pri Domžalah, Rok Koncilja iz Zgornjega Tuhinja, Štefan Čebašek iz Verja, Janez Per iz Mengša, Jožef Romšak s Podjelš in Tatjana Koželj iz Zgornjih Stranj, edini kandidat pravnih oseb pa je Boštjan Noč iz Čebelarske zveze Slovenije.