Z Gorenjskega sta najvišje zadružno priznanje, to je priznanje za trajen prispevek k razvoju zadružništva, prejela Marijan Roblek (levo) in Milan Sobočan. / Foto: Cveto Zaplotnik

Priznanja zaslužnim zadružnikom

Z Gorenjske so priznanje Zadružne zveze Slovenije prejeli Marijan Roblek, Milan Sobočan in Janez Novak.

Gornja Radgona – Zadružna zveza Slovenija vsako leto na zadružnem dnevu na kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni podeli priznanja zaslužnim kmetom – zadružnikom, zadružnim delavcem, zadrugam, ki praznujejo okrogle jubileje, in organizacijam, s katerimi sodeluje. Letos je podelila deset priznanj za trajen prispevek k razvoju zadružništva, petnajst priznanj za prispevek k razvoju zadružništva, štirim zadrugam ob okrogli obletnici delovanja in še Čebelarski zvezi Slovenije, ki letos praznuje 150-letnico delovanja.

Uspešno vodil Mlekop

Priznanje za trajen prispevek k razvoju zadružništva sta z Gorenjskega prejela Marijan Roblek in Milan Sobočan. Roblek je prejel priznanje na predlog zadrug, članic podjetja za trženje mleka Mlekop, v njihovem imenu pa ga je podala Kmetijsko-gozdarska zadruga M Sora Žiri. Ko je bil Roblek še direktor Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Kranj, so gorenjske zadruge na njegovo pobudo ustanovile podjetje Mlekop, ki danes povezuje dvanajst članic in šest pogodbenih partnerjev in dnevno odkupi okrog tristo tisoč litrov mleka. Podjetje je uspešno in enakopravno do vseh zadrug vodil od ustanovitve do lani, ko se je upokojil.

V praksi udejanjal povezovanje zadrug

Milan Sobočan je prejel priznanje za dolgoletno uspešno vodenje Kmetijske zadruge (KZ) Medvode in za delo v organih zveze. Kot so v obrazložitev k priznanju zapisali v zadružni zvezi, kjer so ga tudi predlagali za priznanje, je vso svojo delovno dobo delal v kmetijstvu, od leta 2003 kot direktor KZ Medvode. Pod njegovim vodstvom je zadruga postala pomemben gospodarski in družbeni subjekt v lokalnem okolju in širše, med prvimi je v praksi začel udejanjati povezovanje zadrug.

Požar mu ni vzel volje

Priznanje za prispevek k razvoju zadružništva je na predlog Kmetijske zadruge Cerklje kot edini z Gorenjskega prejel Janez Novak, ki zgledno sodeluje z zadrugo in skupaj z družino kmetuje na 35 hektarjev veliki kmetiji na Prebačevem. Redijo 40 glav živine in oddajo na leto okoli 160 tisoč litrov mleka, ukvarjajo pa se tudi s predelavo mleka. Pred dvema letoma je kmetijo prizadel požar, vendar niso izgubili volje, postavili so nov hlev in še naprej uspešno kmetujejo.

Pomen poslovnega in stanovskega povezovanja

Na slovesnosti ob podelitvi priznanj so zbrane nagovorili predsednik državnega sveta Marko Lotrič, državni sekretar ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ervin Kosi, predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič in predsednik zadružne zveze Borut Florjančič, ki je poudaril pomen poslovnega in stanovskega povezovanja v kmetijstvu. Kot je dejal, so v zadružni zvezi še posebej ponosni na dvoje – prvič na to, da je državna kmetijska politika prepoznala pomen kolektivnih naložb zadrug v zbirne, skladiščne in predelovalne zmogljivosti in v distribucijo, in drugič na to, da zadruge lahko delujejo kot organizacije proizvajalcev.

×