Ustekleničena voda, plastenke / Foto: Pixabay

Razlike med vrstami ustekleničenih vod

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjuje potrošnikom, kakšne so razlike med vrstami ustekleničenih (embaliranih) vod – naravno mineralno, izvirsko in namizno vodo – in na kaj morajo biti pri nakupu vod še posebej pozorni.

Naravna mineralna voda se po fizikalno-kemičnih in organoleptičnih lastnostih jasno razlikuje od drugih vrst pitne vode. Razlikuje se predvsem glede zaščite vodnega vira, vsebnosti mineralnih snovi ter v prisotnosti elementov v sledeh, njena posebnost je tudi izvor, saj je običajno že stoletja ujeta globoko v podzemnih vodonosnikih, ki so zaščiteni pred dotokom padavinskih voda in onesnaženjem. Za večino slovenskih naravnih mineralnih voda je tako značilno, da se že v podzemnih globinah obogatijo z naravno prisotnim ogljikovim dioksidom. Naravnim mineralnim vodam ni dovoljeno ničesar dodajati, dovoljeno je le uvajanje ali ponovno uvajanje ogljikovega dioksida ter popolno ali delno odvzemanje prostega ogljikovega dioksida. Tovrstne vode lahko zaradi posebnih lastnosti, ki izvirajo iz mineralov in elementov, pozitivno vplivajo na zdravje ljudi, na osnovi predhodno izvedenih študij in kliničnih raziskav ponudniki lahko to navedejo tudi na embalaži. Za trženje je treba predhodno pridobiti priznanje pristojnega nacionalnega organa.

Izvirska voda ima izvor v podzemnem vodnem viru, ki je zaščiten pred nevarnostjo onesnaženja. Črpajo jo na izviru iz enega ali več naravnih iztokov ali iz vrtin. Ustrezati mora posebnim mikrobiološkim zahtevam, glede fizikalno-kemijskih lastnosti pa mora izpolnjevati zahteve, kakršne veljajo za pitno vodo. Za trženje ni potrebno priznanje pristojnega nacionalnega organa.

Namizna voda je pripravljena iz pitne, naravne mineralne ali izvirske vode in lahko vsebuje eno ali več dodanih surovin. Izpolnjevati mora mikrobiološke in fizikalno-kemijske zahteve, kakršne veljajo za pitno vodo.

×