Ali bo gorenjsko mleko, pridelano v težkih razmerah za kmetovanje, lahko konkurenčno mleku iz dežel, kjer so za prirejo mleka ugodnejši pogoji? / Foto: Arhiv Gg

Fotografija je simbolična. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

S kmetije za Vas

V akciji je sodelovala tudi kmetija Pr' Krč z Visokega.

Kranj – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je tudi letos s Kmečkim glasom in portalom Agrobiznis pripravila akcijo S kmetije za Vas, katere glavni namen je prepoznavanje kmetij, ki izvirno in uspešno tržijo pridelke, izdelke in storitve. Na kmetijsko-živilskem sejmu Agra je najprestižnejše priznanje – zlato sončnico – prejela kmetija Baron iz Planice pri Framu, priznanji za promocijo kulturne dediščine pa sta prejeli Hiša vin Pečarič iz Čuril pri Metliki in Aškerčeva domačija iz Senožet pri Rimskih Toplicah.

V akciji je kot edina z Gorenjskega sodelovala kmetija Pr' Krč z Visokega. Obdelujejo 35 hektarjev kmetijskih zemljišč in redijo 150 glav živine, v okviru dopolnilne dejavnosti pa približno tisoč litrov mleka mesečno predelajo v jogurte, maslo, skuto in kislo smetano. Izdelke prodajajo v trgovinici na kmetiji in v prodajnih avtomatih, pa tudi drugim kmetijam, glampingom, hotelom, pekarnam … Ponujajo še doma izdelane jušne rezance in ribano kašo, salame, klobase, kekse in jajca.