Sejem je vsako leto dobro obiskan. Lani si ga je ogledalo okrog 70 tisoč obiskovalcev. / Foto: Foto: Jure Zauneker

Sejem Agra spet odpira vrata

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni bo od sobote, 24. avgusta, do četrtka, 29. avgusta, spet tradicionalni, že 62. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra.

Gornja Radgona – Pomurski sejem bo pet dni središče kmetijskega dogajanja v Sloveniji. Sejem Agra bo ob bogati ponudbi izdelkov in storitev tudi priložnost za srečanje poslovnih partnerjev, izmenjavo strokovnih mnenj, predstavitev novosti in dosežkov, podelitev priznanj, tekmovanja in za druženje.

Sejem bo tudi gorenjsko obarvan. Na njem se bodo predstavili številni razstavljavci z Gorenjskega, zato prireditelji tudi med obiskovalci pričakujejo veliko število Gorenjcev.

Na sejmu se bo predstavilo več kot 1700 razstavljavcev iz več kot tridesetih držav s ponudbo kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme, kmetijskega reprodukcijskega materiala, prehranskih izdelkov, opreme za urejanje vrtov, izdelkov za izrabo obnovljivih virov energije, blaga za široko porabo … Največ razstavljavcev bo iz Slovenije, med njimi pa bodo tudi skoraj vsi najpomembnejši gorenjski izdelovalci in prodajalci kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme. Kot država partnerica sejma se bo predstavila Bolgarija, in sicer s ponudbo ekološkega sadja, oreščkov, zelenjave, vina, rožnega olja, naravne kozmetike in turizma.

Na sejmu bo tudi več razstav živali – goved, konj, drobnice, prašičev, slovenskih avtohtonih pasem živali in malih živali, na ogled bo tudi več vzorčnih nasadov in parkov – vzorčni nasad poljščin, vrtnin in zelišč, nasad rastlin, ki zagotavljajo surovine za brezglutenska živila, nasad s predstavitvijo petletnega ekološkega poljedelskega in zelenjadarskega kolobarja, nasad medovitih rastlin, gozdno-parkovni nasad, kozolec podnebnih ciljev …

Poleg ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter njegovih ustanov se bodo na sejmu predstavile še druge pomembne kmetijske organizacije in ustanove. Veliko bo tudi predstavitev, predavanj, posvetov in pogovorov. Razpravljali bodo o digitalizaciji v kmetijstvu in v gozdarstvu, pomenu javne službe kmetijskega svetovanja za slovensko kmetijstvo, izzivih semenarstva v luči prilagajanja na podnebne spremembe, namakanju kmetijskih zemljišč, o tem, kako nadomestiti investicijski primanjkljaj na hribovskih kmetijah, o zelenjadarstvu in sadjarstvu ... Zanimiva bo tudi praktična predstavitev delovanja robotske kopalne roke – motike.

V času sejma bo tudi podelitev priznanj izdelovalcem najbolje ocenjenih izdelkov na sejemskih ocenjevanjih, zaslužnim zadružnikom, zadružnim delavcem in zadrugam, najboljšim rejam drobnice in najboljšim v akciji S kmetije za vas. Sejemsko dogajanje bodo zaznamovala tudi različna tekmovanja in družabne prireditve, med drugim sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanji v plesanju polke in v vlečenju vrvi, srečanje mladih kmetov in podeželske mladine, srečanje kmečkih žena, kronanje medene kraljice – in še bi lahko naštevali.

×