Na sejemskem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov so z izdelki sodelovale tudi gorenjske mesarije. (Slika je simbolična.) / Foto: Cveto Zaplotnik

Sejemska priznanja za kakovost izdelkov

V okviru priprav na mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra v Gornji Radgoni, ki bo od 24. do 29. avgusta, so potekala tudi ocenjevanja prehranskih izdelkov, na katerih so se s kakovostjo izkazali tudi izdelovalci s širšega gorenjskega območja.

Gornja Radgona – Na Pomurskem sejmu so tudi letos v okviru priprav na sejem Agra pripravili mednarodna ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov, sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod, vina ter medu in medenih pijač.

Šampioni kakovosti za gorenjske mesnine

V dneh pred odprtjem sejma bo še ocenjevanje na sejmu razstavljene kmetijske mehanizacije in opreme.

Na ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov je 44 podjetij iz Slovenije in Hrvaške dalo skupno 505 izdelkov, izmed katerih sta ocenjevalni komisiji izbrali najboljše in jim podelili šampione kakovosti, velike zlate medalje ter zlate, srebrne in bronaste medalje. Šampiona kakovosti je prejelo 23 izdelkov, med njimi tudi pet izdelkov iz gorenjskih mesnopredelovalnih obratov. Podjetje Meso Kamnik je prejelo tri šampione kakovosti – za zlato mortadelo Anton, za zlato mortadelo Anton z olivami in za leskovačke pleskavice Anton, Mesarstvo Oblak iz Žirov za gorenjsko zaseko in Mesarstvo Čadež z Visokega za domačo gorenjsko zaseko. Podjetje Meso Kamnik je poleg treh šampionov kakovosti prejelo še šest zlatih, sedem srebrnih eno bronasto medaljo, Mesarstvo Oblak poleg šampiona kakovosti še devet zlatih, štirinajst srebrnih in pet bronastih medalj, Mesarstvo Čadež pa poleg šampiona še štiri zlate, trinajst srebrnih in pet bronastih medalj. Poleg teh so z Gorenjskega priznanja prejeli še: Mercator IP iz Naklega – 22 zlatih in osem srebrnih medalj, Loške mesnine iz Škofje Loke – sedem zlatih, devet srebrnih in dve bronasti medalji, Mesarija Hribar iz Predoselj – eno zlato, tri srebrne in eno bronasto medaljo, Mesarija in kmetija Pr' Rožman z Brega ob Savi – dve srebrni medalji in Klavnica Stanonik iz Loga pri Škofji Loki – eno zlato in dve srebrni medalji.

Šampion kakovosti za Vogelnikove štruklje

Na ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov je 26 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije dalo skupno 169 izdelkov. Ocenjevalna komisija je izmed njih izbrala najboljše in jim podelila šampione kakovosti, velike zlate medalje ter zlate, srebrne in bronaste medalje. Najvišje priznanje, to je šampiona kakovosti, so za štruklje s temno čokolado in malinami prejeli tudi Moji štruklji Slovenije, Peter Vogelnik, iz Tržiča, ki so poleg tega prejeli še dve veliki zlati medalji. Podjetje Mercator IP s sedežem v Naklem je prejelo dve veliki zlati medalji, štiri srebrne in dve bronasti medalji, Matevž Jenko iz Reteč pri Škofji Loki pa srebrno medaljo.

Priznanja gorenjskim ponudnikom pijač

Na ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod je 32 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske dalo 97 izdelkov, izmed katerih je ocenjevalna komisija izbrala najboljše in jim dodelila šampione kakovosti, velike zlate medalje ter zlate, srebrne in bronaste medalje. Priznanja so prejeli tudi gorenjski ponudniki pijač. Podjetje Vipi z Brezij je prejelo dve zlati, dve srebrni in eno bronasto medaljo, Artičoka – Ksenija Verbič iz Cerkelj veliko zlato in zlato medaljo, Dragica Štirn s Suhe pri Predosljah zlato medaljo, Galavita iz Kamnika pa bronasto medaljo.

×