Fitofarmacevtska sredstva koruza / Foto: Pixaby

Uporaba fitofarmacevtskih sredstev se zmanjšuje

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sprejelo končno poročilo o napredku pri izvajanju nacionalnega akcijskega programa za doseganje trajnostne rabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS) za obdobje 2018–2022, hkrati pa že pripravlja nov akcijski načrt za obdobje 2025–2030, ki naj bi ga predvidoma sprejeli do konca letošnjega leta.

Končno poročilo za obdobje 2018–2022 ugotavlja, da se promet in poraba FFS v Sloveniji zmanjšujeta. V letu 2021 je bil promet s FFS skoraj za tretjino manjši glede na povprečno letno prodajo v obdobju 2011–2013. Razlogov za zmanjšanje uporabe FFS je več. Uporaba in s tem prodaja FFS je namreč odvisna od vremenskih razmer v rastni sezoni, pojava škodljivih organizmov, vrste aktivnih snovi v FFS in ekonomskih razlogov, zmanjšanje pa je lahko tudi posledica dobrega svetovalnega dela glede uporabe integriranega varstva in nekemičnih metod varstva rastlin.

Tudi podatki o spremljanju stanja onesnaženosti podtalne vode in pitne vode z ostanki pesticidov kažejo, da se stanje izboljšuje in da kakovost pitne vode ni vprašljiva. Vsi poklicni uporabniki FFS se udeležujejo usposabljanj, redno so pregledane tudi vse naprave za nanašanje FFS. Število uporabnikov FFS z izkaznico o usposabljanju in z veljavnim potrdilom o pregledu naprav za nanašanje FFS se je v obdobju 2018–2022 zmanjšalo približno za desetino, kar po oceni ministrstva lahko pomeni zmanjšanje števila kmetovalcev v intenzivni kmetijski pridelavi.

×