Elektroindustrija, poslovanje / Foto: Arhiv Gzs

V preteklem letu je na poslovanje elektroindustrije vplivalo več različnih okoliščin. / Foto: arhiv GZS

V elektroindustriji previdno optimistični

Zbornica elektroindustrije pri Gospodarski zbornici Slovenije je osvetlila poslovanje panoge v preteklem letu, ko je bila rast glede na predhodno obdobje upočasnjena, ter aktualne trende.

Ljubljana – Čisti prihodki od prodaje v elektroindustriji so lani znašali 8,4 milijarde evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa 54.880 evrov in tako še vedno zaostaja za povprečjem Slovenije in predelovalne industrije. »Kot industrija smo še vedno lokomotiva, ki vleče; 1,2-odstotna rast glede na 0,3-odstotno skrčenje slovenskega gospodarstva ni slab rezultat. Še vedno pa je izziv, kako izboljšati dodano vrednost na zaposlenega oziroma povečati produktivnost,« je na Dnevu elektroindustrije poudaril Miha Bobič, predsednik upravnega odbora Zbornice elektroindustrije.

Kot je pojasnila Andreja Hlišč, direktorica zbornice, je v preteklem letu na poslovanje vplivalo več različnih okoliščin: situacija v evropskem avtomobilskem sektorju, energetska kriza in delno tudi znižanje cen surovin, podaljševanje roka dobav polproizvodov iz Azije zaradi preusmeritve ladijskega tovora po daljši poti, ponekod nižje povpraševanje. Obenem je bilo veliko podjetij v panogi prizadetih v obširnih poplavah lanskega poletja. Trend rasti se je po rekordnih pandemskih letih umiril, je ocenila, vendar so predvidevanja za leto 2024 previdno pozitivna in nakazujejo na nadaljnjo rast sektorja.

Podrobneje je o vplivih na slovensko industrijo spregovoril ekonomist Jože P. Damijan. Ob energetski krizi in krizi v Nemčiji, na katero je opozorila tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Vesna Nahtigal, med izzivi vidi stagnacijo v evroobmočju, deindustrializacijo, razvojno in tehnološko zaostajanje Evrope, zahodni protekcionizem in spreminjaje dobaviteljskih verig.

Dan elektroindustrije so zaključili s predstavitvijo prejemnikov letošnjih zlatih regijskih priznanj za inovacije s področja elektroindustrije. Med njimi je kranjski Iskraemeco, ki se bo v torek, 10. septembra, ko bo Gospodarska zbornica Slovenije na Brdu pri Kranju organizirala dan inovativnosti, potegoval tudi za priznanje na nacionalnem nivoju. Z Gorenjskega so med kandidati še Domel, SIJ Acroni in Alples.​