Kmet na traktorju, polje, / Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vsa plačila OMD z novim letom neobdavčena

V skupni kmetijski politiki Evropske unije so kmetijska gospodarstva na hribovskih, gorskih in drugih območjih z naravnimi in drugimi posebnimi omejitvami za kmetijsko dejavnost upravičena do tako imenovanih plačil OMD, s katerimi jim Evropska unija in slovenska država krijeta višje stroške kmetovanja in izpad dohodka. Po sedanji zakonski ureditvi je v Sloveniji iz obdavčitve izvzeta le polovica plačil OMD, vlada pa s spremembami zakona o dohodnini, ki so že v parlamentarnem postopku, predlaga, da bi iz obdavčitve izvzeli vsa plačila, kar je bila sicer tudi ena glavnih zahtev, ki so jih kmetje dali na lanskih in letošnjih protestnih shodih po Sloveniji. Državni zbor naj bi zakonske spremembe sprejel še letos, tako da bi jih lahko uveljavili že prihodnje leto.

Iz agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so sporočili, da so v letošnji subvencijski kampanji, ki se je končala 10. julija, prejeli 53.749 zbirnih vlog za pridobitev neposrednih in drugih kmetijskih plačil, med njimi je 45.089 zbirnih vlog, s katerimi kmetijska gospodarstva uveljavljajo tudi plačila OMD. Agencija je že začela postopek upravnega preverjanja vlog, izplačila plačil OMD pa bo začela po 1. januarju prihodnje leto, ko naj bi predlagane spremembe zakona o dohodnini že začele veljati. Tako se je odločila zato, da bi kmetijskim gospodarstvom na območjih z naravnimi in drugimi posebnimi omejitvami za kmetijsko dejavnost oziroma vsem upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev plačil OMD, omogočila višja neto izplačila.

Ostale subvencije bo agencija izplačala v enakih časovnih okvirjih kot v prejšnjem programskem obdobju skupne kmetijske politike. Neposredna plačila bo izplačala v dveh delih – štiri petine januarja in februarja prihodnje leto ter petino maja in junija, plačila za kmetijsko-okoljske in podnebne ukrepe (Kopop), za dobrobit živali in za ekološko kmetovanje pa v mesecih maj in junij.