Med divjad, ki je dovzetna za bolezen modrikastega jezika, sodi tudi srnjad.  / Foto: Cveto Zaplotnik

Med divjad, ki je dovzetna za bolezen modrikastega jezika, sodi tudi srnjad. / Foto: Cveto Zaplotnik

Zaradi bolezni tudi prvi pogini divjadi

Minuli teden so zaradi bolezni modrikastega jezika potrdili prve pogine živali tudi pri divjadi.

Kranj – Bolezen modrikastega jezika se nezadržno širi po Sloveniji. Potem ko je uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju: UVHVVR) že avgusta potrdila prve pogine zaradi bolezni pri drobnici, so minuli teden lovci ugotovili prve pogine tudi pri divjadi, in sicer pri gamsu in muflonu.

Kot navajajo v UVHVVR, med dovzetne vrste divjadi sodijo predvsem mufloni, jelenjad in srnjad. Pri večini divjadi poteka okužba brez kliničnih znakov, predvsem pri muflonih, jelenih in gamsih pa se lahko pojavijo povišana telesna temperatura, otekanje glave, vek in jezika, slinjenje in razjede v ustni votlini, težave pri gibanju, šepanje in pogini. V nekaterih primerih se pojavljajo tudi krvavitve na sluznicah, vnetje v ustni votlini in oteženo dihanje.

V UVHVVR svetujejo lovcem, da v primeru, ko v lovišču najdejo poginulo srnjad, jelenjad, gamse in muflone, preverijo, ali ima žival znake bolezni. »Če na smrčku, nosu, ustni in nosni sluznici ter jeziku opazijo spremembe, naj ta trupla na mestu najdbe ali bližnjem primernem mestu zakopljejo oziroma zasujejo s kamenjem in vejevjem tako, da je čim bolj onemogočen dostop mesojedim živalim,« svetujejo v UVHVVR in dodajajo, da naj lovci izgube vpišejo v aplikacijo Lisjak pod pogin in pod opombo navedejo »sum na BTV«, o najdbi poginule živali z značilnimi znaki bolezni pa naj obvestijo tudi območni urad UVHVVR ali pokličejo na 112.

Če lovci uplenijo divjad, ki se je nenormalno obnašala in pri kateri ugotovijo nenormalno zdravstveno stanje (shujšanost) in spremembe, značilne za bolezen, morajo o tem obvestiti za to pristojnega člana lovske družine, ta pa potlej po potrebi obvesti uradnega veterinarja območnega urada UVHVVR, ki pregleda trup v zbiralnici in odloči glede ustreznosti mesa.