združitev Nova KBM in SKB banka OTP Group Kranj / Foto: Gorazd Kavčič

Združitev SKB in Nove KBM

SKB in Nova KBM se združujeta v OTP banko. Kaj to pomeni za več kot štiristo tisoč poslovnih komitentov obeh bank ...

Stranke Nove KBM bodo do poteka veljavnosti lahko uporabljale svoje obstoječe plačilne kartice, stranke SKB pa bodo v kratkem prejele nove kartice z novimi številkami transakcijskih računov.

Kranj – SKB banka je že od leta 2019 članica madžarske Skupine OTP, ki je nato v začetku lanskega leta postala tudi uradna lastnica Nove KBM. Združevanje druge in tretje največje banke po bilančni vsoti pri nas poteka že nekaj časa in se bo zaključilo predvidoma 22. avgusta, s čimer bomo dobili OTP banko, ki bo po velikosti konkurirala za zdaj največji banki v državi, NLB.

Če je za zdaj še nekaj neznank glede tega, kdo bo prevzel vodenje nove banke in kaj bo združitev prinesla zaposlenim na obeh bankah, pa je že jasno, kakšne bodo spremembe za dobrih štiristo tisoč poslovnih in fizičnih strank pri obeh bankah.

Banki sicer sodelujeta že več mesecev. Tako si od 1. marca lani delita skupno mrežo okoli 450 bankomatov, od 1. julija lani pa lahko njihovi komitenti gotovino brezplačno dvigujejo tudi na 430 bankomatih OTP banke na Hrvaškem. Med prednostmi, ki jih navajajo pri bankah, je sicer več kot devetsto bančnih točk (vključno z dostopom bančnih storitev na poštah), združitev pa bo komitentom nove OTP banke prinesla tudi brezplačne dvige gotovine na 4700 bankomatih skupine na Madžarskem, Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori, Romuniji, Bolgariji, Albaniji, Ukrajini in Moldaviji.

Več sprememb za stranke SKB

Združitev bodo sicer manj občutile stranke Nove KBM. Ti bodo še naprej lahko uporabljali svoje obstoječe plačilne kartice, tudi digitalne poti bodo ostale nespremenjene. Nekoliko več novosti bo pri komitentih SKB, ki bo z družitvijo prenehala obstajati, s tem pa bo prenehala veljati tudi identifikacijska številka 03 in BIC koda banke. Tako tudi transakcijski računi ne bodo več veljavni. Vse stranke zdajšnje SKB banke bodo dobile nove transakcijske račune, ki bodo vključevali identifikacijsko številko OTP banke, ki jo je doslej imela Nova KBM in se bodo torej začenjale s SI56 04...

»Stanje sredstev strank SKB banke na računu, pooblaščene osebe in obstoječi limit bodo preneseni na novo številko računa OTP banke, na katerega bo OTP banka še vsaj do konca novembra preusmerjala morebitne prilive s starega SKB računa,« so nam pojasnili pri SKB. O novih številkah transakcijskih računov so svoje stranke že obvestili v juniju, dodatno pa jih bodo obveščali v drugi polovici avgusta ob prejemu nove debetne kartice oz. o številki računa za stranke brez debetnih kartic.

Uporabniki nove banke bodo odslej uporabljali spletno banko Bank@Net in mobilno banko mBank@Net, na voljo jim bodo tudi sodobne rešitve takojšnjega plačevanja, kot sta Flik in storitev Google Wallet.

Novi splošni pogoji in ceniki so že objavljeni na spletnih straneh obeh bank. Kot so nam pojasnili pri SKB, so pri združevanju paketne ponudbe sledili obogatitvi paketov z dodajanjem produktov in storitev. Na drugi strani pa bo pri posojilih do izteka oz. poplačila kredita v veljavi ostala s kreditno pogodbo dogovorjena obrestna mera oz. se bo ta lahko spreminjala skladno z določili kreditne pogodbe. Tudi ostali pogoji v kreditni pogodbi ostajajo enaki.

Svarijo pred lažnimi sporočili

V zvezi z združitvijo v bankah sicer zaznavajo povečano število lažnih sporočil in pri tem opozarjajo stranke, naj bodo pazljive in naj na povezavah, ki jih prejmejo po e-pošti ali s SMS-sporočilom, ne vpisujejo svojega gesla in osebnih podatkov.

×