V Alpini bo brez dela ostalo šestdeset zaposlenih. / Foto: Tanja Mlinar

Zmanjšujejo število zaposlenih

Žirovska Alpina začenja načrtovano zmanjševanje števila zaposlenih. Brez zaposlitve bo do konca leta ostalo šestdeset delavcev.

Žiri – Po zaključku kolektivnega dopusta v teh dneh vodstvo žirovskega podjetja predstavnikom delavcev in sindikatu predstavlja načrtovano reorganizacijo in optimizacijo skupine, po katerih bo do konca leta brez dela ostalo šestdeset zaposlenih. Točna delovna mesta, ki bodo vključena v program presežnih delavcev in jih bodo ukinili, bodo znana po predstavitvi načrta. Kot pravijo v vodstvu, bodo sicer v največji možni meri uporabljali mehke načine zmanjševanja števila zaposlenih.

Kot zagotavljajo v podjetju, bodo odpuščenim delavcem poskušali predati ustrezne informacije in jim pomagati do nove zaposlitve.

Kot so nam sporočili iz vodstva podjetja, bodo v obrat v Bosno preselili montažne linije čevljev za alpsko smučanje, obutve za smučarski tek in pohodno obutev ter sekalnico. V Žireh bodo tako ostali orodjarna in oddelki za vlivanje plastike ter celoten oddelek razvoja, marketinga in prodaje – torej vsa delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Reorganizacija bo sicer potekala na vseh oddelkih, torej tako v proizvodnji kot tudi v režiji.

Vodstvo podjetja se je zavezalo, da bodo v največji možni meri uporabljali mehke ukrepe zmanjševanja števila zaposlenih in upoštevali socialne kriterije, da bi čim bolj omilili učinek na lokalno okolje. »Lahko omenimo, da smo že ob prvi informaciji, ki je prišla v javnost, da bodo sledila odpuščanja, prejeli klice iz okoliških podjetij, kjer potrebujejo dodaten kader. Kadrovska služba bo tako delavcem, ki bodo ostali brez dela, skušala predati vse ustrezne informacije in jim pomagati do nove zaposlitve,« so še zapisali v odgovoru.

Alpina, ki je sicer v lasti češke skupine K&H, je po poročanju STA v Žireh konec julija zaposlovala 228 delavcev. Skupina je konec junija zaposlovala 948 delavcev, nato pa so po zaprtju ene od proizvodnih enot v Bosni število delavcev zmanjšali za 90. Po načrtovanem zmanjšanju v Žireh bo celotna skupina zaposlovala okoli osemsto ljudi.

Kot so še pojasnili, je njihova dolgoročna strategija ostati vodilen proizvajalec čevljev za tek na smučeh ter se ponovno pozicionirati tudi na trgu čevljev za alpsko smučanje. Velike načrte imajo tudi s prenovo kolekcije pohodne obutve. Kot poudarjajo, je za to bistveno, da v podjetju obdržijo znanje ter inovativne rešitve, po katerih so prepoznavni.

Težki, a nujni koraki

Kot je povedala direktorica Amadea Kavčič Jesenovec, so trenutni koraki, ki so jih v podjetju primorani narediti, težki in nepriljubljeni, a nujni za ohranitev podjetja. Zmanjšane potrebe po proizvodnih kapacitetah, visoki stroški energentov, transporta in vzdrževanja, višanje minimalne plače ter velik pritisk konkurence v smislu nizkih proizvodnih cen so razlogi, zaradi katerih so se morali odzvati in sprejeti odločitve za nadaljnje korake.

Čeprav se srečujejo s finančnimi težavami in presežkom delavcev, v začetku zime začenjajo prodajo novega ženskega smučarskega čevlja, razvijajo pa tudi moški čevelj za alpsko smučanje ter začenjajo razvijati novo generacijo tekmovalnega čevlja.

Kot so še dodali, jim nadaljnji razvoj v minulem letu in pol ne bi uspel brez finančne podpore lastnikov. Ti so namreč priskrbeli potrebna sredstva za razvoj. Vrednost enega novega modela se namreč giblje med petsto in sedemsto tisočaki. Kot pravijo v vodstvu, pa denarja za tovrstni razvoj v Alpini zadnjih 15 let ni bilo.

×