Okus so ocenjevali člani Društva barmanov Slovenije: z leve spredaj Edin Halačević, predsednik društva Rok Dobnikar, zadaj Bogdan Deželak in Anže Šmid. / Foto: Tina Dokl
Okus so ocenjevali člani Društva barmanov Slovenije: z leve spredaj Edin Halačević, predsednik društva Rok Dobnikar, zadaj Bogdan Deželak in Anže Šmid. / Foto: Tina Dokl
Naravni elementi v kozarcih
Zgodba, okus in estetika – to so bile tri ključne sestavine, ki so jih morali mladi barmani združiti v avtorskih koktajlih na letošnjem mednarodnem tekmovanju mladih barmanov G&T Cup Bled 2025. Tekmovanje je znova postreglo z vrhunskim prikazom barmanske ustvarjalnosti in mladinske inovativnosti.
Že devetnajstič zapored so študenti Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled pripravili tridnevni dogodek, G&T Cup Bled 2025. Tekmovalni del je letos potekal v Kampu Šobec in privabil 37 tekmovalcev iz desetih držav in 22 gostinskih šol. Vsak tekmovalec je moral svojo kreacijo osnovati na enem od štirih naravnih elementov – vodi, zraku, ognju ali zemlji. Vsak element je imel svojo »začetno pijačo«: gin je predstavljal zrak, vodka vodo, viski zemljo, tekila pa ogenj. Koktajl je moral biti konceptualno dovršen, okusno usklajen in estetsko prepričljiv, obenem pa začinjen z zgodbo, ki jo je vsak tekmovalec sam predstavil. Za pripravo so imeli na voljo deset minut in največ sedem sestavin.
Vodja projekta Kristina Razinger, študentka drugega letnika, je pojasnila, da je bilo tekmovanje pred leti zamišljeno kot interni dogodek, danes pa predstavlja enega najpomembnejših dogodkov za mlade barmane v regiji. Organizacija je v celoti v rokah študentov, razdeljenih po skupinah znotraj predmeta Projektni praktikum. »To niso klasični koktajli,« dodaja Razingerjeva, »temveč avtorske kreacije, v katerih se zrcali osebna interpretacija posameznega elementa.«
Koktajle je ocenjevala interna in strokovna komisija. Prva je bila sestavljena iz dveh predavateljev, predstavnika sponzorjev in bivšega študenta, druga pa iz osmih članov Društva barmanov Slovenije, ki so ločeno ocenjevali izvedbo priprave ter okus, aromo in videz koktajla. Predsednik društva Rok Dobnikar je ob tem povedal, da so ga študentske kreacije prijetno presenetile: »Določeni študenti gredo v klasiko, drugi povsem izven okvirjev. Na splošno smo z izdelki zadovoljni.«
Blejsko šolo sta zastopala Nikola Popović in Blaž Mekina. Oba sta izbrala element vode. Nikola je bil s svojim prvim nastopom zadovoljen: »Ni me bilo strah, roke se mi niso tresle. Dober barman mora biti miren in nasmejan – ostalo pride samo.« Blaž je v svojo zgodbo vključil Završniško jezero, ki mu veliko pomeni. Njegov koktajl je bil citrusno sladek, z nežno zaznavno vodko in izrazitim tonikom. »Zelo sem bil živčen, a sem ponosen nase,« je povedal. Navdušena je bila tudi Becky 't Hart iz Nizozemske, ki je pripravila lahek, svež koktajl, »ki ga spiješ na sončni terasi«. »Zelo sem bila živčna, ampak se je dobro izteklo,« je dodala po tekmovanju.
Letošnje tekmovanje je bilo še en dokaz, da so mladi barmani pripravljeni na visoke standarde barmanske umetnosti. Mag. Peter Mihelčič, direktor Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled, je poudaril pomen zgodbe, ki jo mora barman pripovedovati skozi pijačo. »Odličen barman mora ne le obvladati tehnične veščine, ampak tudi znati uporabiti lokalne sestavine in predstaviti koktajl na način, ki gostu omogoči celostno izkušnjo. To so vrednote, ki jih poskušamo vgraditi v študijski proces na naši šoli,« je povedal Mihelčič.
Na koncu sta komisiji ocenili, da se je s svojo zgodbo in dovršenim koktajlom najbolje izkazala Madžarka Greta Fanni Budai, drugo mesto je pripadlo Nizozemcu Tygu Monenu, tretja pa je bila Katja Šebenik, študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.