kostanjev piknik 2025 Besnica na fotografiji z leve Marjan Eržen, Vili Janc / Foto: Tina Dokl

Vili Janc in Marjan Eržen na pikniku že trideset let pripravljata bograč. / Foto: Tina Dokl

Dobrot ni manjkalo

Minuli konec tedna je v Besnici ponovno zadišalo po pečenem kostanju. Tradicionalni Kostanov piknik, ki ga organizirajo Krajevna skupnost Besnica, PGD Besnica in Rokovnači, je letos praznoval že 32. izvedbo.

Čeprav gre po besedah domačinov za dogodek, ki ga ne gre zamuditi, se je pred leti vse skupaj začelo kot preprosto jesensko druženje vaščanov ob pečenem kostanju in topli pijači. Danes pa je ta jesenski dogodek prerasel v pravi praznik domačnosti, prijateljstva in lokalne energije. Na prizorišču se je ves dan vil vonj po pečenem kostanju, vladalo je veselo vzdušje, otroci so tekali med stojnicami, obiskovalci pa so uživali v dobrotah, ki jih zmore pripraviti le domača roka. V imenu organizatorjev je spregovoril Boštjan Bešter, ki je s ponosom poudaril, kako zelo se je dogodek razvil v teh treh desetletjih: »Ko smo pred več kot tridesetimi leti prvič pekli kostanj, si nihče ni mislil, da bomo danes govorili o tako velikem in prepoznavnem dogodku. A pri vsem tem nas vodi ista želja – da ohranimo pristno domače vzdušje. Da obiskovalec, ko pride v Besnico, začuti toplino ljudi, okus domačih jedi in iskrenost, ki se ne da kupiti. Ponosni smo, da sodelujejo tudi naši lokalni rokodelci, da se kuha in peče po domače in da se pri nas še vedno radi srečujemo kot sosedje in prijatelji.«

In res – ponudba je bila bogata in pisana. Obiskovalci so lahko poskusili golaž, bograč, zaseko, gobovo juho, pašteto in še bi lahko naštevali, seveda pa ni manjkalo kostanjevih dobrot. Skupno so organizatorji narezali kar 700 kilogramov kostanja, računali pa so, da jih bodo prodali vsaj 500 kilogramov.

Poseben trenutek na letošnjem pikniku je pripadel Marjanu Erženu in Viliju Jancu, ki sta zaznamovala trideset let kuhanja bograča. Oba sta postala prava veterana Kostanovega piknika, njun bograč pa velja za eno najbolj pričakovanih jedi dogodka. V zahvalo za dolgoletno predanost in ves trud so jima postavili tudi mlaj.

Kot vsako leto je tudi tokrat svojevrsten pečat dogodku dala legendarna Dimežova vukna – tisti posebni »šank« oziroma kotiček, kjer se strežejo močnejše pijače. Domačini se šalijo, da iz vukne »ne pride vsak« – le tisti, ki so res močni (ali pa mislijo, da so).

No, če je kdo letos slučajno zamudil, naj ga ne skrbi – po Besnici še vedno diši po kostanju, veselje se še ni čisto poleglo, pa tudi kakšen lonec bograča se morda še kje greje. Ravno prav, da v nedeljo, 19. oktobra, dogodek ponovijo.