Cvetko Dolenc / Foto: Alenka Brun

Tepka je dragulj Gorenjske

Društvo ljubiteljev domače žganjekuhe bo letos organiziralo drugi Mednarodni festival žganih pijač Slovenija 2024.

Visoko pri Poljanah – Letošnji drugi Mednarodni festival žganih pijač Slovenija 2024 bo gostil Tavčarjev dvorec na Visokem v Poljanski dolini. Na festivalu bodo razstavljavci predstavljali svoje domače žgane pijače, žganjarsko opremo in pripomočke. Hkrati pa bodo lahko obiskovalci pokusili tudi tekmovalne vzorce. Poskrbljeno bo za izobraževalni del, tiste, ki želite na festivalu sodelovati v tekmovalnem delu, pa vabijo, da se prijavite najkasneje do 25. avgusta. Več o pravilih prijave lahko preberete na spletni strani društva zganjekuha.si.

Cvetko Dolenc, vodja festivala, pravi, da vsi, ki bodo na festivalu sodelovali z vzorci, na ta način dobijo potrditev o kakovosti svojega žganja. »Strokovno komisijo sestavljajo domači in tuji strokovnjaki z bogatimi izkušnjami na področju ocenjevanja in izdelave žganih pijač,« pove. »Tako vsak udeleženec prejme oceno svojega žganja in na ta način vidi, kje so možnost izboljšav.«

Trenutno imajo zbranih že več kot sto vzorcev iz 15 različnih držav. »Pričakujemo jih več kot tristo,« nadaljuje Dolenc in še doda, da si želijo, da bi lahko v tekmovalnem delu festivala okušali tudi gorenjski tepkovec. »Tepka je pravi dragulj Gorenjske,« meni. »Nekoč je veljalo, da mora vsaka domačija imeti vsaj eno tepko. Že dvajset let je gorenjski tepkovec zaščiten z geografskim poreklom. Žal pa ugotavljamo, da je tepka vse manj prisotna v travniških sadovnjakih. V društvu spodbujamo k oživljanju sadovnjakov in pridelavi sortnega žganja. Tako imamo cilj, da tepko z njenim značilnim okusom in vonjem predstavimo v najboljši luči,« še pojasni Dolenc.

Mednarodni festival žganih pijač, ki ga bo tokrat torej gostila Gorenjska, bo potekal prvo soboto v oktobru.

×