Tek na Mali grad z dvajsetkilogramsko škatlo zahteva kar pogum / Foto: Alenka Brun

Tek z ojačevalcem

Avtohtona športna prireditev Kamfesta Tek s feršterkerjem na Mali grad je zanimiv spektakel, na katerem se dvojice s kitarskim ojačevalcem v rokah podajo na kamniški Mali grad in nazaj.

Tudi tokrat je dogodek moderiral stari maček Kamfesta, ki se dejansko tudi piše tako, Matic Maček.

Organizirano tekmovanje dvojic je eden najatraktivnejših dogodkov na Kamfestu, avtohtona kamfestovska športna prireditev, verjetno edina tovrstna na svetu. Izhaja iz ideje, da je tudi za dogodek na vzpetini (kar Mali grad je, saj do vrha vodi kar nekaj stopnic ter pešpot) treba glasbeno opremo seveda spraviti na mesto dogajanja – in pri tem ne gre drugače kot peš. Zato to tekmovanje, posebni »gorski« tek, simbolizira nošnjo opreme in se s tem na neki način tudi poklanja vsem, ki z njo že leta rokujejo na Kamfestu.

Tokrat so se Teka s feršterkerjem, kot klasično dogodek naslovijo, udeležile štiri ekipe, med njimi tudi ena ženska. Zvočni ojačevalec za kitaro ima okoli dvajset kilogramov, tehnike nošnje v kombinaciji teka in hoje so pri tekmovalcih različne. Letos je najpogosteje eden v paru nesel ojačevalec v eno smer – navzgor, drugi pa v drugo – navzdol. Pot je bila malce krajša kot običajno, tekmovalci pa so z ojačevalcem tekli po stopnicah do vrha malograjskega griča, do vrat, kjer je bila luknja pesti znamenite kamniške Veronike. Oba tekmovalca sta morala pest vstaviti v luknjo, zaslišal se je poseben zvok, za katerega je poskrbel prisotni sodnik, in tekmovalca sta se nato vrnila na izhodiščno točko. Seveda čim hitreje, saj je pri celotnem tekmovanju največjo vlogo igral čas.

Aktualni zmagovalec Blaž Plut Laketić ter njegov ekipni sopotnik Anže Slana sta se odločila, da tekmujeta v škotskih kiltih. Vida Jugović in Eva Klobčar sta bili edini ženski na tekmovanju. Kasneje sta smeje ugotavljali, da za tovrstni tek ni dovolj, da samo obiskuješ fitnes. Ravno tako Kamničana, Gašper Vodlan in Domen Flerin, sta bila letos tudi del tehnične ekipe Kamfesta, tako da sta »vajena težkih in neoprijemljivih reči«, kot se je izrazil povezovalec dogodka. Bila sta izjemno hitra. Z Vrhnike pa sta prišla tekmovat Gašper Tomažin in David Panić, ki sta nastopila pogumno, pot premagala zelo hitro, a sta najboljši čas vseeno zgrešila za sekundo. Večina je namreč potrebovala za tek dobro minuto, dekleti slabo minuto in pol, medtem ko je zmagovalna dvojica Vodlan – Flerin s potjo opravila v minuti, sekundi in nekaj stotinkah.

Za gledalce te posebne športne discipline so bili zmagovalci pravzaprav vsi sodelujoči. Čeprav sicer zveni izvirno in zabavno, moraš biti kar malce »na ti« z gorskim tekom, da si rečeš, da teh nekaj »šteng« pa res ne bo problem, zgrabiš ojačevalec in stečeš po stopnicah navzgor …

×