Nekdanji sošolci Nižje gimnazije Bled / Foto: arhiv organizatorja

Sedemdeset let spominov

Avgusta so se v gostišču Murka na Bledu srečali nekdanji sošolci Nižje gimnazije Bled, ki so svojo srednješolsko pot zaključili pred sedemdesetimi leti, leta 1954.

Bled – Nekdanji sošolci so se ob ponovnem snidenju spominjali srednješolskih dni, ki so jih zaznamovali številni dogodki in vragolije. »Čas je neusmiljen preganjač, ki se mu ne more nihče zoperstaviti ali ga pretentati,« je zbrane nagovorila Marijana Gabrijelčič, ena od nekdanjih sošolk in kasnejša učiteljica, ki je izrazila upanje, da to srečanje ne bo zadnje.

Nekdanji sošolci so se ob ponovnem snidenju spominjali srednješolskih dni.

Obudila je spomin na nabritega sošolca Kolmanovega Poldka, ki je v šolo prinesel slepca, z njim mahal po razredu in ga nazadnje ovil njej okoli glave, da je tulila na ves glas. Ena od njenih anekdot je segla v šesti razred, ko jih je matematiko učila stroga učiteljica Julijana Grilc. »Ob trepetajoči učenki pred tablo, ki ji je zmanjkalo znanja iz matematike, se ni mogla odločiti, ali ji naj da oceno ena ali dve. V stilu salomonske rešitve je na koncu vprašala razred za mnenje. Vsi so v en glas zavpili – dve,« je dejala Julijana Gabrijelčič, ki je ob koncu še pozvala vse prisotne, da se z enominutnim molkom spomnijo na tiste, ki so že odšli nad zvezde.

Valentina Kindlhofer, organizatorka letošnjega srečanja, je omenila še pevski zbor, ki ga je vodil učitelj Albin Završnik, ter vsakoletne smučarske tekme. Posebej ji je v spominu ostala akcija ob obnovi Blejskega gradu, ko so vsi učenci od vznožja hriba do grajskega dvorišča stali v vrsti in si podajali strešno opeko. »To smo z veseljem storili za naš grad,« je poudarila.

Med udeleženci je bil tudi Franc Pretnar, ki je med drugim napisal knjigo o svojih življenjskih doživetjih.

×