Vid Legradić je nedavno izdal knjigo Srce in kamen, Kontemplacija o življenju in gorah, je pa tudi velik oboževalec lego kock, zato morda niti ni nič posebnega, da mu je blizutudi znanstvenofantastični žanr pisanja. / Foto: Osebni Arhiv

Gore niso le skale

Zalog – Srce in kamen s podnaslovom Kontemplacija o življenju in gorah je že peta knjiga Vida Legradića, če ne štejemo angleškega izida znanstvenofantastičnega romana Travid: za devetimi zvezdami. Avtor pojasni: »Koncept za Srce in kamen je nastajal kar nekaj let, med mojimi obiski gora, kamor najraje zahajam sam. Ko se med vzponom misli otresejo vsakodnevnih skrbi, človek začne razmišljati o smislu življenja, sreči, naravi in času, ki nam je na razpolago. Sem in tja sem prišel do tako navdušujočih zaključkov, da so kar klicali po objavi. Podobe, ki so sprožile razmišljanja, so v obliki fotografij sestavni del knjige.« Tudi podnje se podpisuje, saj je fotografiranje eden njegovih konjičkov.

»Namen knjige je predstavitev drugačnih pogledov na naravo, življenje in gore skozi oči gornika. Ta ni le obiskovalec gora. Je predvsem človek, ki opazuje, čuti in potuje. S knjigo ljudi ne želim spreminjati, rad bi le širil obzorja in obogatil pogled na današnji nori svet. Temeljne teme predstavljajo pomen znanja, spoštovanja in skromnosti,« pravi Legradić, ki si želi, da bralec knjige po branju ne bi odložil v kot, temveč bi jo še večkrat odprl. »Za navdih, za črpanje moči ob hudih življenjskih izzivih, za osmišljanje ljubezni in spoštovanja do narave, gora, sočloveka in samega sebe, « še pove pisatelj, ki je sicer popotnik in turistični vodnik, trenutno pa piše tri knjige vzporedno: dve sta povezani s potovanji, tretja pa je nadaljevanje zgodbe o Travidu in njegovih dveh nenavadnih vesoljskih prijateljih.

×