Čas je za pisanje eseja; Samo odločiti se moraš. / Foto: Tina Dokl

Čas je za pisanje eseja; Samo odločiti se moraš. / Foto: Tina Dokl

Tretji Pibernikov natečaj

V Mestni knjižnici Kranj so včeraj razpisali tretji Literarni natečaj Franceta Pibernika za srednješolski esej Samo odločiti se moraš. Tema letošnjega eseja je Kje sem danes jaz sploh lahko še jaz, k sodelovanju pa so povabili dijakinje in dijake vseh gorenjskih srednjih šol.

Kranj – Pesnik, pisatelj, esejist in literarni zgodovinar France Pibernik (1928–2021) bi včeraj praznoval 96. rojstni dan. Na Pibernikovi mizi v drugem nadstropju Knjižnice Globus so uporabnike tudi letos pričakali piškoti. V očetov spomin za sladko presenečenje vsako leto poskrbi njegova hči Barbara Theissen Pibernik, Mestna knjižnica Kranj pa na ta dan – letos že tretjič po vrsti – objavi razpis Literarnega natečaja Franceta Pibernika.

Tema letošnjega natečaja ima naslov Kje sem danes jaz sploh lahko še jaz, predlagal pa jo je eden treh žirantov, pisatelj Jasmin B. Frelih. Po delavnici z dijaki, ki so napisali esej v letu 2023, je ob pogovoru o zasebnosti v digitalnih okoljih in nelagodju dijakov pri odpiranju uporabniškega računa ugotovil, da ti mnogim novim orodjem ne zaupajo. »Ena od dijakinj se že ukvarja z najrazličnejšimi načini, kako si na spletu zagotoviti zasebnost: uporablja VPN (orodje, ki naj bi jamčilo, da uporabniku na spletu ni mogoče slediti), potrošne elektronske račune in podobno, pa je še vedno skeptična do ideje prave anonimnosti,« pojasnjuje Frelih in predlaga: »Morda bi bila prav to zelo zanimiva tema za prihodnje leto. Esej za učinkovitost potrebuje subjektivnost, izražanje naše notranjosti, dijaki pa živijo in delujejo v okolju, v katerem se s svojo subjektivnostjo izpostavljajo neprijetnim posledicam (norčevanju vrstnikov, ki jih sploh ne poznajo; oglasom, za katere se zdi, da preveč dobro poznajo njihovo intimo ...), zato postajajo pri izražanju svoje individualnosti zelo pazljivi.«

Razpis natečaja je odprt do 3. decembra 2024, razglasitev zmagovalcev in zaključna prireditev pa bosta 21. marca 2025, na svetovni dan poezije.

Letošnjo pozornost mladih esejistov organizatorji natečaja torej želijo usmeriti k položaju odraščajočega posameznika v hitro spreminjajočem se svetu in spoznanjem o zasebnosti v različnih okoljih. Kot v preteklih dveh letih ima natečaj dve kategoriji, in sicer za 1. in 2. letnike ter 3. in 4. letnike.

Neobjavljena besedila esejev (od 3.500 do 6.000 znakov s presledki) v slovenskem jeziku avtorji pošljejo s pomočjo obrazca na spletni strani Mestne knjižnice Kranj. Prispele eseje bo pregledala tričlanska komisija v sestavi: Jasmin B. Frelih, pisatelj in prevajalec, Metka Lokar, učiteljica slovenščine na Pekinški univerzi za tuje študije, in Franc Sever, slovenist in bibliotekar iz Mestne knjižnice Kranj. Podatki o avtorstvu esejev bodo kodirani, komisija pa bo ocenjevala vsebinsko izvirnost, rabo jezika in povezovanje s temo natečaja. Natečaj traja od 2. septembra do 3. decembra 2024, kot so poudarili v knjižnici, pa k sodelovanju vabijo dijake vseh gorenjskih srednjih šol. Vabijo pa tudi mentorje, ki podpirajo mlade k pisanju eseja. V knjižnici so pripravili tudi letak s QR kodo, ki vodi do spletne oddaje eseja.

Nagrada za avtorje treh najboljših esejev v vsaki kategoriji je knjiga, nagrajena z Rožančevo nagrado, udeležba na literarni delavnici, ki jo bo vodil priznani pisatelj in prevajalec Jasmin B. Frelih, ter branje nagrajenih besedil ali odlomkov na zaključni prireditvi, na svetovni dan poezije, 21. marca 2025, v Mestni knjižnici Kranj. Izbor najbolj zanimivih esejev bo knjižnica izdala v knjižni obliki in jih podarila sodelujočim na natečaju.