Delavnice kantri plesov so vodili najbolj priznani učitelji tovrstnega plesa v Evropi. / Foto: Peter Košenina
Delavnice kantri plesov so vodili najbolj priznani učitelji tovrstnega plesa v Evropi. / Foto: Peter Košenina
Ameriški Divji zahod presežkov
Tridnevni festival Wild West Fest on Fire v Zbiljah so obiskali številni ljubitelji ameriškega Divjega zahoda.
Ob Zbiljskem jezeru je pretekli konec tedna potekal tridnevni festival, ki je bil v znamenju ameriškega Divjega zahoda. Največji slovenski kantri in BBQ dogodek Wild West Fest on Fire je znova združil vrhunsko glasbo, ples, kulinariko, konje, ameriške avtomobile ..., skratka pravo zabavo za vse generacije.
Organizatorji festivala so bili več kot zadovoljni. Od prvega leta 2017 je močno zrasel. »Stremimo k temu, da vsebino ohranjamo enako, področja, ki so zastopana na festivalu, pa vsako leto še obogatimo. Nad obiskom smo navdušeni. Ocenjujem, da bo festival v treh dneh obiskalo okrog deset tisoč obiskovalcev. Lahko govorimo o festivalu presežkov, pri čemer je največji presežek obisk iz tujine,« je med festivalom povedal Aleš Omejc, sicer domačin iz Studenčic.
Festival je privabil obiskovalce od blizu in daleč. Nekateri so prišli za en dan, številni za vse tri. Pogovarjali smo se s skupino iz Avstrije, ki je v Zbilje prišla po zanimivem naključju. »Pred kratkim smo bili na počitnicah v Teksasu v Združenih državah Amerike. Všeč nam je bila tamkajšnja kultura. Ko smo se vrnili v Avstrijo, smo na spletu takoj preverili, ali je kje v bližini kakšen festival s poudarkom na Divjem zahodu. Videli smo, da je v Sloveniji. Prišli smo za en dan. Zelo je prijetno, znova so se nam vrnili občutki iz Teksasa. Hrana je izjemna, to nam je najbolj všeč. Tudi plešemo. Trenutno je tako vroče, da sem kavbojske škornje pustil v avtu. Jih obujem, ko se bo nekoliko ohladilo,« je povedal sicer Anglež, ki živi v sosednji Avstriji. V Zbilje je prišel z ženo, bratrancem in prijatelji.
Številne na festival privabi okusna hrana. Za recept zanjo smo vprašali Bena Toplaka iz Makol. Z ekipo Ma-Kole BBQ team je sodeloval na tekmovanju v pripravi vseh štirih jedi: piščanca, govejih prsi, svinjskih pleč in svinjskih reber. »Imamo največji smoker v Sloveniji in nameravamo ga še povečati. Lansko leto smo na njem pripravili 14,9 tone mesa. Naenkrat gre vanj 350 kilogramov mesa. Recept za uspeh je 'nazaj h koreninam': sol in poper na govedino, na drugo meso pa pa dodamo še nekaj paprike in druge začimbe. Osnova je seveda kakovostno meso. Potem pa počasi pečemo, kot so to pekle že naše babice. Temperaturo spustimo, pečemo dlje in meso je bolj sočno,« je pojasnil. Tekmovalo je 24 ekip iz cele Evrope.
Organizatorji festival želijo obdržati v Medvodah, a jih čaka velik izziv. »Prostor postaja premajhen, smo na maksimumu. Skušali bomo dobiti rešitev znotraj medvoške občine, ni pa skrivnost, da nas vabijo tudi v druge kraje v Sloveniji,« je zaključil Omejc.