Kombinacija arašidovega masla, sirnega namaza in čokolade ustvari popolno ravnovesje med sladkim in rahlo slanim okusom. / Foto: Erika Jesenko
Kombinacija arašidovega masla, sirnega namaza in čokolade ustvari popolno ravnovesje med sladkim in rahlo slanim okusom. / Foto: Erika Jesenko
Včasih je prav neverjetno, kako lahko iz preprostih sestavin ustvarimo sladke prigrizke, ki navdušijo s svojim okusom in teksturo. Arašidove kroglice so dokaz, da za odličen rezultat ni treba veliko. Kombinacija arašidovega masla, sirnega namaza in čokolade ustvari popolno ravnovesje med sladkim in rahlo slanim okusom.
Za pripravo arašidovih kroglic potrebujemo: 200 g mletih piškotov, 200 g arašidovega masla (gladko ali s koščki), 100 g sirnega namaza, od 2 do 3 žlice mleka, 3 žlice sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, ščepec soli (v primeru, da je arašidovo maslo nesoljeno); za obliv: 150–200 g čokolade po izbiri (mlečno, temno ali belo) in 1 žličko kokosovega olja ali masla, nekaj arašidov za dekoracijo.
V večji posodi zmešamo mlete piškote, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in ščepec soli. Dodamo arašidovo maslo, sirni namaz in mleko. Vse sestavine dobro premešamo, da nastane enotna, rahlo lepljiva masa. Če je masa presuha, dodamo malo mleka, če je premehka, nekaj mletih piškotov. Maso postavimo za vsaj pol ure v hladilnik. Iz ohlajene mase oblikujemo za oreh velike kroglice, jih položimo na peki papir in za približno 30 minut postavimo v hladilnik, da se učvrstijo. Medtem stopimo čokolado z dodatkom kokosovega olja ali masla. Ohlajene kroglice pomočimo v stopljeno čokolado, odvečno čokolado rahlo otresemo in jih položimo nazaj na papir. Po želji jih okrasimo z nasekljanimi arašidi ali čokoladnimi kosmiči. Ko se čokolada popolnoma strdi, kroglice shranimo v zaprti posodi in jih hranimo v hladilniku.
Nasvet: Za hrustljavo komponento v maso vmešamo tri žlice grobo nasekljanih praženih arašidov.