/ Foto:

Piščančji kari z zelenjavo prijetno pogreje. / Foto: Erika Jesenko

Barvite jedi

Ko se jesenski dnevi prevesijo v hladnejše večere, je prav, da si jedilnik popestrimo z barvnimi in hranljivimi obroki: piščančjim karijem z zelenjavo, ki nas prijetno pogreje, ali pa solato iz mariniranega korenja, ki bo s svojo živahnostjo popestrila obrok.

Za pripravo piščančjega karija z zelenjavo potrebujemo: 400 g piščančjih prsi, 1 čebulo, 1 rumeno papriko, 200 g oranžne buče (npr. hokaido), 1 manjšo bučko, 2 žlici olivnega olja, 2 žlički mletega karija, sol in poper po okusu, 150 g kisle smetane, 2 dl jušne osnove.

Piščančje meso narežemo na koščke, čebulo in papriko na trakove, bučo in bučko na kocke.

V večji ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in jo pražimo, dokler ne postekleni. Dodamo piščanca in ga popečemo do rahle zlato rjave barve. Primešamo papriko, bučo in bučko, začinimo s soljo, poprom in karijem ter pražimo 5 minut. Zalijemo z jušno osnovo in dušimo 20 minut, da se zelenjava zmehča in piščanec prekuha. Dodamo kislo smetano, dobro premešamo in kuhamo še 5 minut, da se jed poveže.

Nasvet: Postrežemo toplo, lahko z rižem, kuskusom ali kruhom.

Za pripravo solate iz mariniranega korenja potrebujemo: 0,5 kg korenja, 2 stroka česna, 2 žlici peteršilja, 3 žlice olivnega olja, sok polovice limone (ali 1–2 žlici jabolčnega kisa), sol in poper, ščepec kumine.

Korenje olupimo in narežemo na tanke kolobarje. V loncu zavremo vodo, dodamo malo soli in korenje kuhamo 5–7 minut, da se zmehča, a ostane rahlo čvrsto. Nato ga odcedimo in ohladimo. V skledici pripravimo marinado: Zmešamo olivno olje, limonin sok (ali kis), sesekljan česen, sol, poper, kumino in peteršilj. Ohlajeno korenje zmešamo z marinado, nežno premešamo in pustimo vsaj 15 minut, da se okusi povežejo. Postrežemo kot prilogo k mesnim ali zelenjavnim jedem ali kot samostojno solato.