Razkosavanje in serviranje piščanca pred gosti je zelo zahtevno delo, ki sta ga Rebeka Lamovec in Maks Rakovec odlično opravila. / Foto: arhiv GTŠ
Blesteli v kuhanju, strežbi in turizmu
Na mednarodnem tekmovanju, kjer se dijaki pomerijo v treh disciplinah – kuharstvu, turizmu in strežbi, so se Radovljičani tudi tokrat odlično odrezali: prav v vseh kategorijah so prejeli zlata priznanja in bili, že drugič v treh letih, tudi skupni zmagovalci tekmovanja, ki so ga v začetku meseca pripravili v Osijeku.
Radovljica – Dijaki in profesorji Srednje gostinske in turistične šole Radovljica so se tudi letos udeležili enega najprestižnejših mednarodnih tekmovanj gostinskih šol v regiji, tekmovanja GATUS, ki ga je tokrat gostila sorodna šola v hrvaškem Osijeku. Gre za tekmovanje, v katerega so vključene po tri gostinsko-turistične šole iz republik nekdanje Jugoslavije. Letos jih je sodelovalo dvanajst, od slovenskih ob radovljiški še mariborska in novomeška gostinska šola.
Gostinsko in turistično šolo Radovljica je v Osijeku zastopalo devet dijakov z mentorji. Na področju turizma so bili to Julija Vidic, Lovro Fister in Jure Lakota z mentorico Marjano Kralj, v kuharstvu so tekmovali Kim Sušnik, Tevž Filipič in Nik Štraus, ki jih vodi mentorica Andreja Lavrič, v strežbi pa Rebeka Lamovec, Neža Kejžar in Maks Rakovec, ki jih je na tekmovanje pripravil mentor Simon Malc.
Dijaki, ki so tekmovali v kategoriji turizem, so v nalogi, ki so jo pripravili že doma in nato predstavili pred komisijo, predstavili Gorenjsko kot privlačno kulinarično destinacijo s poudarkom na lokalnem, tako življenju kot sestavinah, ki jih tukajšnji gostinci uporabljajo pri pripravi jedi. »Radovljiška Hiša Linhart je najboljši primer tega, tudi zaradi zelene Michelinove zvezdice, ki so jo pridobili že pred leti,« je povedal eden od članov ekipe, Jure Lakota z Dovjega, dijak četrtega letnika. Povedal je še, da so želeli gorenjsko tradicijo predstaviti na sodoben način in da so veseli, ker jim je uspelo prepričati komisijo.
»Zelo smo se potrudili, pripravljati smo se začeli že konec počitnic. Trud je bil poplačan tudi zato, ker je bilo sodelovanje na tekmovanju zanimivo doživetje. Če bo še priložnost, se bom takšnih in podobnih tekmovanj še udeleži.«
Nik Štraus se je ekipi, ki sta jo poleg njega sestavljala še nekaj mlajša Kim Sušnik in Tevž Filipič, pridružil z nekaj zamude, a so se trije mladi kuharski mojstri hitro povezali in se po tednih priprav, tudi ob pomoči nekdanjega dijaka, odličnega mladega kuharja in izkušenega udeleženca kuharskih tekmovanj Alekseja Aljoše Niccolinija, suvereno lotili zastavljene naloge.
Tako kot vsi udeleženci tekmovanja so imeli nalogo pri pripravi jedi uporabiti piščanca in hruške – na svoj, izviren način seveda.
»Prvič sem bil na takšnem tekmovanju, zato sem seveda hotel dati vse od sebe in sem imel nekaj treme,« je dejal Nik Štraus. »Trema je bila, a samo na začetku,« se je strinjala Kim Sušnik, na tekmovanju zadolžena za sladico. Pripravila je poširano hruško v rdečem vinu z drobljencem, sladoledom iz medu in gozdnimi sadeži. »Želela sem, da se tisti, ki okuša naše jedi, spomni na dom, na jesen in toplino,« je še povedala.
Natakarji pa so se spopadli z zahtevno nalogo priprave pogrinjka, postrežbe piščanca, ki so ga razkosali pred gosti, in koktajla, katerega glavna sestavina je bila slivovka. Neža Kejžar je gostom predstavila in postregla še malvazijo iz Goriških brd, prav posebno macerirano oranžno vino.
»Mednarodno tekmovanje GATUS predstavlja tako za mentorje kot za dijake kar velik zalogaj, zato sem na vse udeležence res zelo ponosen,« je ob vrnitvi poudaril ravnatelj GTŠ Radovljica Ivan Damijan Mašič.
»Uspeh, ki smo ga dosegli, je presegel vsa pričakovanja. Osvojiti prvo mesto med dvanajstimi šolami držav nekdanje Jugoslavije je res izjemen dosežek, ki si ga lahko štejemo v čast. Je dokaz, da delamo dobro in da gremo v pravi smeri tudi naprej.«