Foto: Erika Jesenko
Por, posebna salama ali klobasa ter sir so povsem običajne in preproste sestavine. A kljub temu jih lahko z nekaj dodatki spremenimo v bogato porovo pito.
Za pripravo porove pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 1 jajce, pol žličke soli, 1 lonček kisle smetane (180 g), 250 g masla; za nadev: 3 srednje velike pore, 1 čebulo, 2 stroka česna, 250 g narezane posebne salame ali klobase, 2 jajci, 100 g naribanega sira, sol in poper, ščep muškatnega oreščka, 2 žlici olivnega olja; dodatno 1 žlico masla za premaz.
Priprava testa: Moko presejemo, dodamo sol, jajce, kislo smetano ter na lističe narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga postavimo v hladilnik za pol ure.
Priprava nadeva: Medtem ko testo počiva, se lotimo priprave nadeva. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, por očistimo in narežemo na kolesa. Na olivnem olju prepražimo česen in čebulo ter nato dodamo še por. Solimo, popopramo in posujemo z mletim oreščkom. Na hitro prepražimo in prilijemo nekaj žlic vode. Dušimo 10 minut, da se por zmehča. Odstavimo s štedilnika in por malenkost ohladimo ter mu nato primešamo jajci.
Sestavljanje pite: Testo razdelimo na 4 enake dele ter jih razvaljamo v velikosti pekača, približno pol centimetra na debelo. Dno pekača namastimo in ga obložimo z eno plastjo testa, ki ga večkrat prebodemo z vilicami. Testo prekrijemo z eno tretjino porovega nadeva, tretjino narezane salame in tretjino naribanega sira. Na sir položimo drugo plast testa ter postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plastjo testa. Celotno pito nato večkrat prebodemo. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Ko je pita pečena, jo premažemo s stopljenim maslom in pustimo počivati 10 minut.