/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Bogata porova pita

Por, posebna salama ali klobasa ter sir so povsem običajne in preproste sestavine. A kljub temu jih lahko z nekaj dodatki spremenimo v bogato porovo pito.

Za pripravo porove pite potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 1 jajce, pol žličke soli, 1 lonček kisle smetane (180 g), 250 g masla; za nadev: 3 srednje velike pore, 1 čebulo, 2 stroka česna, 250 g narezane posebne salame ali klobase, 2 jajci, 100 g naribanega sira, sol in poper, ščep muškatnega oreščka, 2 žlici olivnega olja; dodatno 1 žlico masla za premaz.

Priprava testa: Moko presejemo, dodamo sol, jajce, kislo smetano ter na lističe narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga postavimo v hladilnik za pol ure.

Priprava nadeva: Medtem ko testo počiva, se lotimo priprave nadeva. Čebulo in česen olupimo ter nasek­ljamo, por očistimo in narežemo na kolesa. Na olivnem olju prepražimo česen in čebulo ter nato dodamo še por. Solimo, popopramo in posujemo z mletim oreščkom. Na hitro prepražimo in prilijemo nekaj žlic vode. Dušimo 10 minut, da se por zmehča. Odstavimo s štedilnika in por malenkost ohladimo ter mu nato primešamo jajci.

Sestavljanje pite: Testo razdelimo na 4 enake dele ter jih razvaljamo v velikosti pekača, približno pol centimetra na debelo. Dno pekača namastimo in ga obložimo z eno plastjo testa, ki ga večkrat prebodemo z vilicami. Testo prekrijemo z eno tretjino porovega nadeva, tretjino narezane salame in tretjino naribanega sira. Na sir položimo drugo plast testa ter postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plas­tjo testa. Celotno pito nato večkrat prebodemo. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Ko je pita pečena, jo premažemo s stopljenim maslom in pustimo počivati 10 minut.