Borovničev tiramisu v kozarcu / Foto: Erika Jesenko

Borovničev tiramisu v kozarcu

Sladice v kozarcu imajo svoj čar, saj lahko tako ustvarimo sladice, ki so na pogled še posebej privlačne, poleg tega pa imamo tudi nekaj manevrskega prostora s samo strukturo. Borovničev tiramisu v kozarcu združuje piškote, namočene v kavi, plast borovnic, vse skupaj pa zaključi nežna vaniljeva krema. Tako enostavno, a tako okusno.

Za pripravo borovničevega tiramisuja potrebujemo: 200 g otroških piškotov, 2,5 dl močne kave, 2 žlici ruma; za borovničevo plast: 400 g svežih ali zamrznjenih borovnic, 1,5 dl rdečega vina, 100 g sladkorja, 1 žlico koruznega škroba; za vaniljevo kremo: 0,5 l mleka, 1 paket vaniljevega pudinga, 4 dl smetane, 4 žlice sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja; kakav za posip.

Priprava vaniljeve kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga pokrijemo s folijo za živila. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v ohlajen puding.

Priprava borovničeve plasti: Borovnice stresemo v kozico, potresemo s sladkorjem in zalijemo z vinom. Zavremo in pokrito kuhamo na zmerni temperaturi še 15 minut. Koruzni škrob zmešamo z žlico vode ter jo nato vmešamo k borovnicam in kuhamo še minuto, da se zmes malenkost zgosti.

Sestavljanje tiramisujev: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno kozarcev. Čez piškote razporedimo dve žlici borovničeve kreme in jih prekrijemo z vaniljevo kremo. Kremo prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo razporedimo preostalo borovničevo kremo in nato preostalo vaniljevo kremo. Po vrhu posujemo še s kakavom. Kozarce za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi.

×