/ Foto:

Foto: Erika Jesenko

Borovničeva rulada s kokosom

Borovničeva rulada s kokosom je lahka in osvežujoča sladica, ki navduši s svojo nežno teksturo in bogatim okusom. Mehko biskvitno testo se popolno ujema s kremastim skutinim nadevom, ki je obogaten z borovničevo marmelado. Dodatek kokosa pa poskrbi za prijeten tropski pridih. To sladico lahko pripravimo za posebne priložnosti ali pa si z njo preprosto polepšamo dan.

Za pripravo borovničeve rulade s kokosom potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 100 g moke, 1 žličko pecilnega praška, ščep soli; za kremo: 250 g skute, 250 ml sladke smetane, 4 žlice borovničeve marmelade, 1 žlico sladkorja v prahu; potrebujemo še kokosovo moko za posip.

Najprej pripravimo biskvit. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. V skledi stepemo rumenjake s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, da dobimo svetlo in puhasto maso. Posebej stepemo beljake s ščepcem soli v trd sneg. V zmes z rumenjaki postopoma presejemo moko, pomešano s pecilnim praškom, in nežno vmešamo. Na koncu previdno dodamo še beljakov sneg in mešamo toliko, da dobimo enotno in zračno maso. Pripravljeno testo enakomerno razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 15 minut, dokler ni zlato rumeno. Pečen biskvit takoj preložimo na čisto kuhinjsko krpo in ga skupaj s papirjem previdno zvijemo. Pustimo, da se ohladi.

Medtem pripravimo kremo. Skuto zmešamo s sladkorjem v prahu in borovničevo marmelado. V ločeni posodi stepemo sladko smetano in jo nežno vmešamo v skutino zmes, da dobimo rahlo in kremasto strukturo.

Ko je biskvit ohlajen, ga previdno odvijemo in odstranimo papir za peko. Po celotni površini enakomerno namažemo pripravljeno kremo ter ga ponovno zvijemo v rulado. Rulado posujemo s kokosovo moko. Pred serviranjem jo postavimo v hladilnik za vsaj eno uro, da se rulada strdi in okusi lepo povežejo. Nato jo narežemo na rezine in postrežemo.