Breskova pita / Foto: Erika Jesenko

Breskova pita

S prihodom poletja in sočnih breskev se odpira priložnost za ustvarjanje okusnih sladic, ki so lahke, osvežilne in polne naravnih arom. Ena izmed takih poslastic je tudi breskova pita z ovsenimi kosmiči in skutnim premazom. Ta recept je idealen za poletne dni, ko si želimo nekaj sladkega, a hkrati lahkega in svežega.

Za pripravo breskove pite z ovsenimi kosmiči potrebujemo: za testo: 200 g polnozrnate moke, 50 g ovsenih kosmičev, polovico pecilnega praška, 1 jajce, 50 g rjavega sladkorja, 100 g masla, ščep soli; za skutni premaz: 150 g pasirane skute, 100 g jogurta, lupinico ene bio limone, 1 žlico ruma, 2 vaniljeva sladkorja; za skutni nadev: 3 srednje velike breskve, 1 žličko cimeta, 2 žlici rjavega sladkorja.

Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, sladkor in ščep soli. Dodamo jajce ter na kocke narezano maslo in vse skupaj zgnetemo v testo. Tretjino testa postavimo v zamrzovalnik, ostalo testo pa razvaljamo na pol centimetra debelo in z njim prekrijemo namaščen pekač. Po celotni površini ga z vilicami večkrat prebodemo.

Za skutin premaz v gladko zmes zmešamo skuto, jogurt, limonino lupinico, rum in vaniljev sladkor. Premaz enakomerno razmažemo po površini testa. Breskve narežemo na približno pol centimetra debele rezine in jih razporedimo po skutnem premazu, tako da je celotna površina prekrita s plastjo breskev. Po vrhu potresemo s cimetom in rjavim sladkorjem. Po vrhu naribamo testo iz zamrzovalnika. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Da bo pita še bolj osvežilna, jo postrežemo z žlico kremnega jogurta ali kepico sladoleda.

×