/ Foto:

Dobro razpoložene predstavnice Slovenije z Danico Rozman v sredini / Foto: Alenka Brun

Brezglutensko v Radovljici

Prejšnji konec tedna je Radovljica gostila Gluten-Free Expo Slovenija, največji brezglutenski dvodnevni dogodek v Sloveniji.

Glavna organizatorka prireditve, Angležinja, ki že vrsto let živi v Radovljici, Adele Gray, je lani v Radovljici organizirala Festival brezglutenskih okusov in zabave, letos pa je vse skupaj preraslo v dvodnevni dogodek Gluten-Free Expo Slovenija. Ta je obiskovalcem ponudil priložnost, da so minuli konec tedna odkrivali nove izdelke, okušali in kupili najboljšo brezglutensko hrano, prisluhnili strokovnjakom s področja celiakije tako iz Slovenije kot tudi iz tujine ter obenem še raziskovali Radovljico in njeno okolico.

Osrednji dan Expa je bil sicer drugi dan (nedelja), ko je bil poleg izobraževalnega, otroškega in animacijskega programa tudi predstavitveno-prodajni del, na katerem je sodelovalo največje število ponudnikov stoodstotno varne brezglutenske prehrane iz Slovenije in tujine pri nas doslej. Več kot 25 stojnic je s svojo ponudbo privabilo ogromno obiskovalcev. Tudi spremljajoči program ni razočaral. »Brezglutensko nedeljo« v radovljiškem Grajskem parku pa so odprli župan Občine Radovljica Ciril Globočnik, predsednik Slovenskega društva za celiakijo Mitja Kozar in organizatorka prireditve Gluten-Free Expo Slovenija Adele Gray, ki je tudi podpredsednica društva oziroma podružnice za Gorenjsko. Dogajanje je povezoval Jure Sodja.

Privlačen je bil tudi že dan prej, ko je Expo dopoldne gostil zelo dobro obiskano kuharsko delavnico v Naklem. Vodila jo je Danica Rozman s Prebačevega, ki na svoje predajanje znanja v pripravi brezglutenskih jedi, slanih in sladkih dobrot, gleda kot na poslanstvo. Popoldne je sledil sprejem v dvorani Radovljiške graščine, kjer so poleg slovenskih sodelovali tudi tuji gostje, ki so predstavili brezglutenske okuse iz svojih dežel: Malte, Poljske, Madžarske, Bosne, celo Alžirije, od koder je prišel Said Sellila, ki s svojo soprogo doma že tri leta vodi butično podjetje z brezglutenskimi proizvodi. Prisotnim se je zdela izjemno zanimiva zgodba o kuskusu – tega namreč pripravljajo iz hrastovega želoda.

Sprejem je povezovala Nina Milinkovič, sekretarka gorenjske podružnice Slovenskega društva za celiakijo, prisotne sta nagovorila Grayeva in Kozar, zaplesale so plesalke plesnega kluba Moj klub. Za že kar krajši koncert je poskrbela vokalno-instrumentalna skupina Bis iz KUD Ivan Regen iz Gorenje vasi. Petju se je ob sproščenem druženju, ki je sledilo po uradnem delu sprejema, pridružil tudi zvok harmonike.

Čez cesto, v Hiši Linhart, nosilki Michelinove »rdeče« in zelene zvezdice, pa je kuharski mojster Uroš Štefelin v soboto zvečer pripravil še trihodno brezglutensko večerjo. Tudi zanjo zanimanja ni manjkalo.