Brina Robinik Kobal / Foto: Alenka Brun
Brina Robinik Kobal / Foto: Alenka Brun
Brina v kuhinji
Njena služba ni od devetih do petih. Njena energija mora biti stalna, živa, usmerjena k ljudem. Njen tempo je hiter. Širše občinstvo je zanjo prvič slišalo, ko je Brina Robinik Kobal pred tremi leti nastopila v priljubljeni televizijski kulinarični oddaji MasterChef Slovenija.
Brino Robinik Kobal smo tokrat ujeli na Gorenjskem, natančneje na Pokljuki, v prostorni kuhinji imenitnega Jakob's Lodge na Goreljku, med pripravo na večerjo za izbrano družbo. Večer je naslovila Jesenska zgodba ob buči in kostanju. Meni je bil štirihoden, glavno vlogo sta imela buča in kostanj, ob njima pa še druge sezonske sestavine, ki so skupaj ustvarjale pozno jesensko harmonijo zgodbe na krožnikih.
V otroštvu se je veliko selila, uradno kar trinajstkrat, smo izvedeli. Osnovno šolo je končala v Solkanu pri Novi Gorici, sedem let je živela v Kranju, v tem času obiskovala kranjsko gimnazijo in morda zato začutimo, da ji je Gorenjska blizu.
Kuhanje je bilo doma stalnica, se spominja. Bližina mediteranske Italije, veliko »pašt« in rižot, babica, ki je rada kuhala, in otroške kuharske knjige, ki jih je Brina listala že pri sedmih letih. Fotografije, postopki, jasna navodila so jo povsem prevzeli.
Doma je nenehno eksperimentirala, kuhala za družino in kot srednješolka že prirejala večerje za prijatelje.
Svoje kuharske poskuse je dokumentirala na profilu na Instagramu, ko je nekega dne ugotovila, da ima na njem toliko objav hrane, da s tem »že malo teži« prijateljem, in je odprla nov profil — Brina v kuhni. Profil je izjemno hitro rasel, dobival številne sledilce.
Leta 2021 je v sklopu kuharskega natečaja Nov okus Ljubljane prvič stopila pred strokovno žirijo. Sprva je mislila, da bo vse skupaj dokaj preprosto: po svojem receptu nekaj skuhaš, jed fotografiraš in pošlješ na natečaj. Ko je prejela novico, da je njena jed dobila največ glasov, je sledil finale, kjer pa je morala kuhati v živo – in tako je Brina prvič stopila v profesionalno kuhinjo. V Kultu316 sta jo za tekmovalnim pultom pričakala dva izkušena kuharska sotekmovalca v belih kuharskih jopičih in s pinceto v rokah. »Jaz pa v rožnatih hlačah, z razpuščenimi lasmi in brez predpasnika …« se zasmeje. Oba je zanimalo, ali hodi na gostinsko srednjo šolo, a jima je razložila, da je študentka komunikologije … Še mama, ki ji je pomagala nositi stvari, je bila presenečena nad profesionalnostjo okolja.
In potem so njeno jed razglasili za zmagovalno.
Čez leto dni se je prijavila na novo tekmovanje z imenom MTikTok Chef akademija. Odprla je TikTok profil in združila ljubezen do filma, snemanja in kuhanja. Znova je zmagala in prejela paket tečajev na akademiji Gordona Ramsayja v Londonu. Največkrat se ljudje odločajo za en tečaj in ravno zaradi večjega števila je postala prepoznavna, saj se je osebje akademije z znanim Ramsayem vred spraševalo, kdo je ženska, ki se je odločila, da se pri njih udeleži kar 14 tečajev …
»Če danes pogledam nazaj ... Enostavno sem šla. Nisem razmišljala, bi ali ne bi. Kupila sem letalsko vozovnico in se odpravila v London,« pojasni.
Potem je prišel trenutek, ko je bila Brina Robinik Kobal postavljena pred izbiro. Načrtovala je študijsko izmenjavo v Madridu, a prejela povabilo v MasterChef Slovenija. Odločila se je za šov. Dobila je namreč občutek, da ji bo kuhanje popolnoma spremenilo življenje.
V šovu je bila najmlajša tekmovalka, po izpadu pa je prvič začutila, da ji kuhanje že dal časa ne pomeni samo razvedrila, ampak je o njem začela razmišljati kot o možni karieri. »No, in danes sem tukaj, kjer sem,« sproščeno z rahlim gibom roke pokaže na okolico.
Po MasterChefu je imela Brina občutek, da mora nekaj narediti, se ljudem predstaviti. In odločila se je, da organizira kulinarični večer. To je bil pravzaprav njen prvi večji dogodek. Odločila se je za pethodni meni, večerjo pa je izpeljala v jazz klubu v Domžalah. Brez kuhinje, z eno indukcijsko ploščo in mikrovalovno pečico, z jedmi za 25 gostov, slepim pianistom in mamo, ki je pela, našteva. Hrano je povezala s pivom, za pozdrav iz kuhinje je stregla majhne hamburgerje, pri čemer je tudi bombetke zanje spekla sama, namesto kvasa pa uporabila pivo.
Nekaj ljudi ji je sicer pomagalo in imela je srečo z res dvema odličnima natakarjema. »Dejansko sem cel dogodek speljala na eni indukcijski plošči in v vročem škafu vode … Treba se je bilo pač znajti,« se namuzne.
Dogodka se je udeležila tudi doma in po svetu znana kuharska mojstrica Ana Roš. Pustila ji je telefonsko številko, če bi si želela pridobiti več znanja. Brina jo je čez nekaj dni res poklicala in Roševa ji je ponudila možnost prakse, da se uči pri njej. In ko je kasneje v ljubljanskem JAZ by Ana Roš skrbela za zajtrke za goste bližnjega butičnega hotela, so se njeni delovniki začeli ob peti uri zjutraj. Pomagala pa je tudi pri kosilih in večerjah v restavraciji. Izkušnja, ki je Brino utrdila v profesionalnem ritmu.
»Mislim, da bom v tem tudi ostala, ja … v kuhinji. Zelo uživam,« se mlada kulinarična umetnica zazre mimo nas, nekam v daljavo.
A ker se hitro prilagodi okolju, jo rutina rada zdolgočasi. Potrebuje okolje, v katerem je lahko ustvarjalna, ker ji idej ne zmanjka, je odkrita. In tako je Brina Robinik Kobal hitro začela razmišljati o tem, da bi šla na svoje. In je to tudi storila. Danes kuha na festivalih, tržnicah, za zaključene družbe, vodi delavnice, organizira kulinarične dogodke, pogosto jo najamejo kot zasebno kuharico. V Ljubljani gradi tudi lasten snemalni in kuharski studio.
Letos je veliko potovala: Maroko, Portugalska, Francija – združevala je morje, srfanje in kulinariko. Iz vsakega kraja potem poskuša nekaj prinesti domov, pove. Iz Maroka je recimo prinesla tagine, veliko glineno posodo. Poskuša tudi uporabljati sestavine, ki jih spozna na potovanjih.
Tudi v prihodnosti jo vleče v tujino, med možnimi cilji je Praga. Poleti se je na obisk tja sicer že odpravila prav zaradi posebne mesnice. »Odločila sem se, da bom potovala tako, da poiščem kakšna takšna posebna mesta,« pojasni. Vedno je pripravljena na učenje česa novega.
Bo zadnja noč v letošnjem letu delavna, nas zanima.
Njena služba ni od devetih do petih, odgovori. Njena energija mora biti stalna, živa, usmerjena k ljudem. Njen tempo je hiter, a vseeno si za praznike vedno vzame čas zase, je jasna. Božič in novo leto bo tradicionalno preživela doma, v miru in s prijatelji, zaključi.