Malce toplega vremena smo letos že lahko občutili. Na prihod poletja pa nas ne opozarja le sonce, temveč tudi trgovske police, kjer se že pojavljajo prve bučke in paradižniki po ugodnejših cenah. Resda še niso slovenskega izvora, a vseeno v kuhinji že zadiši po toplejših dneh in lahkotnejših jedeh, kot je ta preprosta, a okusna zelenjavna lazanja.
Za pripravo potrebujemo: 250 gramov testenin za lazanjo, 500 gramov paradižnikovih pelatov, pol čebule, dva stroka česna, eno srednje veliko bučko, 400 gramov zrnatega sira ali nepasirane skute, dve jajci, po pol žličke suhe bazilike in origana (ali dve žlici svežih zelišč), sol po okusu ter olivno olje.
Najprej pripravimo paradižnikovo omako. Čebulo in česen olupimo ter drobno nasekljamo. Na žlici olivnega olja ju rahlo prepražimo, nato dodamo pelate, solimo ter začinimo z baziliko in origanom. Omako kuhamo približno 15 minut na srednjem ognju, da se lepo zgosti. Medtem bučko narežemo na tanke kolobarje in jih na hitro popečemo na olju, da rahlo porjavijo.
V skledi pripravimo še sirno maso: zmešamo zrnati sir, dodamo obe jajci, ščep soli in premešamo, da dobimo enotno zmes.
Ko imamo vse sestavine pripravljene, pekač rahlo naoljimo in začnemo sestavljati lazanjo. Na dno razporedimo plast paradižnikove omake, nanjo položimo plast testenin, nato ponovno omako, nekaj žlic sirne mase in plast popečenih bučk. Plasti ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin, zaključimo pa s paradižnikovo omako in nekaj rezinami bučk za okras.
Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut, da se zapeče in dobi lepo zlato rjavo skorjico.
Nasvet: Po želji lahko med plastmi ali po vrhu dodamo še malo naribanega sira. Jed pred postrežbo pustimo nekaj minut počivati, da se okusi lepo povežejo.