/ Foto:

Bučna lazanja z zrnatim sirom / Foto: Erika Jesenko

Bučna lazanja z zrnatim sirom

Lazanja je ena tistih jedi, ki jih lahko pripravimo na nešteto načinov – od klasične mesne do zelenjavnih različic. Tokratna izvedba z bučnim pirejem in zrnatim sirom predstavlja hranilen in okusen obrok, čeprav ne vsebuje mesa.

Za pripravo bučne lazanje z zrnatim sirom potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo, 500 g buče (npr. maslene ali hokaido), 1 srednje veliko bučko, 350 g zrnatega sira ali nepasirane skute, 2 jajci, 150 ml smetane za kuhanje, 2 stroka česna, 1 čajno žličko timijana, pol čajne žličke muškatnega oreščka, sol in poper po okusu, olivno olje.

Priprava bučnega pireja: Bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na manjše kose. V večji ponvi segrejemo žlico olivnega olja in na njem na nizkem ognju popražimo sesekljan česen, da zadiši. Dodamo bučne kocke, prilijemo nekaj žlic vode in dušimo pokrito od 15 do 20 minut, občasno premešamo. Ko se buča popolnoma zmehča, jo pretlačimo v gladek pire. Primešamo smetano za kuhanje, timijan, muškatni orešček, sol in poper. Bučko narežemo na kolesa in jo na hitro popečemo na olivnem olju.

Priprava sirne mase: Zrnati sir stresemo v skledo, mu dodamo jajce, ščep soli in dobro premešamo, da dobimo enotno maso.

Sestavljanje lazanje: Pekač premažemo z malo olivnega olja. Na dno najprej razporedimo tanko plast bučne omake. Sledi plast testenin, nato ponovno bučna omaka, nekaj žlic sirne mase in nekaj rezin bučke. Plasti ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zaključimo z bučno omako.

Pekač postavimo v pečico, segreto na 180 °C, in pečemo približno 30 minut, dokler lazanja ne dobi lepe zlato rjave skorjice.

Nasvet: Med plastmi in po vrhu po želji potresemo še naribani sir.