/ Foto:

Bučna musaka z gobami / Foto: Erika Jesenko

Bučna musaka z gobami

Klasična musaka je običajno pripravljena s krompirjem in mletim mesom, vendar danes predstavljamo jesensko različico, v kateri bomo uporabili bučo in gobe. Bučna musaka z gobami je topla jed, ki jo lahko postrežemo kot lažjo glavno jed ali prilogo ob posebnih priložnostih. S svojo kremasto teksturo in bogatim okusom bo zagotovo navdušila vse ljubitelje jesenskih okusov.

Za pripravo bučne musake z gobami potrebujemo: 1 srednje veliko bučo hokaido ​ (približno 1 kg), 500 g svežih gob (npr. šampinjoni ali jurčki), 1 veliko čebulo, 3 stroke česna, 1 žlico sveže sesekljanega timijana ali eno žličko suhega, 2 žlici olivnega olja, sol, poper, 250 ml zelenjavne juhe, 150 g naribanega sira (npr. mocarele ali gavde), 2 dl mleka, 1 dl kisle smetane in 3 jajca.

Bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na tanke rezine, ki jih rahlo posolimo in popopramo. Gobe očistimo in prav tako narežemo na rezine. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo in česen, dokler čebula ne postekleni. Dodamo gobe in pražimo, dokler ne spustijo vode in se lepo zapečejo. Začinimo s timijanom, soljo in poprom. V pekaču izmenično razporejamo plasti buče in praženih gob s čebulo. V skledi razžvrkljamo jajca, kislo smetano in polovico naribanega sira. Zmes začinimo s soljo in poprom ter prelijemo po plasteh v pekaču. Musako pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 40 minut. Deset minut pred koncem peke po vrhu potresemo preostali sir, da se stopi in malo zapeče.