Foto: Erika Jesenko
Foto: Erika Jesenko
Buhteljni so tradicionalno kvašeno pecivo, najpogosteje jih polnimo z marelično marmelado. Tokrat bodo pravo sladko presenečenje: v mehko testo bomo zavili sladko-kisle slive in vaniljev puding.
Za pripravo buhteljnov s slivami in vaniljevim pudingom potrebujemo: 0,5 kg moke, 2,5 dl mleka, 1 jajce, limonino lupinico, 1 vaniljev sladkor, 1 vrečko suhega kvasa (7 g), 50 g sladkorja, pol žličke soli, 50 g masla, 1 lonček vaniljevega pudinga, 10 svežih sliv, 1 žličko cimeta, 1 jajce za premaz.
Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor vsujemo suhi kvas. Potresemo ga z žličko sladkorja ter prelijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati 10 minut, da se kvas aktivira. Okrog kvasa posujemo sol, preostali sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico, dodamo jajce in stopljeno maslo.
Vse sestavine dobro zgnetemo v testo. Testo naj počiva eno uro oziroma dokler ne naraste na dvojno količino. Slivam odstranimo koščice, jih potresemo s cimetom ter v vsako slivo nadevamo žličko vaniljevega pudinga. Vzhajano testo razdelimo na 10 enako velikih kroglic. Vsako kroglico razvaljamo v krog, ki naj ima približno 10 cm premera in 1 cm debeline. Na vsak krog položimo nadevano slivo, zapognemo vogale testa ter oblikujemo lepo žogico. Buhteljne polagamo na pekač. Pustimo jih vzhajati še 30 minut. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem. Buhteljne pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Po potrebi jih med peko pokrijemo, da se ne zapečejo preveč.