V Radovljico prihaja Godalni kvartet Tartini. / Foto: Natasa Fajon

V Radovljico prihaja Godalni kvartet Tartini. / Foto: Nataša Fajon

Češka glasba in Tartini

Na četrtem koncertu letošnjega Kroparskega glasbenega abonmaja, poimenovanem Večer češke glasbe, bo Godalni kvartet Tartini predstavil dela B. Smetane, A. Dvořáka in tudi G. Tartinija.

Radovljica – Koncertna sezona letošnjega Kroparskega glasbenega abonmaja se s septembrskim koncertom preveša v drugi, jesenski del. V nedeljo, 15. septembra, ob 19. uri bo v Baročni dvorani Radovljiške graščine nastopil eden naših najbolj znanih godalnih sestavov Godalni kvartet Tartini. Koncert bo tako kot naslednja dva v oktobru in novembru zaradi obnove dvorane Kulturnega doma v Kropi potekal v Radovljici.

V počastitev 200. obletnice rojstva Bedřicha Smetane in 120. obletnice smrti Antonína Dvořáka je vrhunski kvartet v sestavi Miran Kolbl (prva violina), Romeo Drucker (druga violina), Aleksandar Milošev (viola) in Miloš Mlejnik (violončelo) pripravil program obeh skladateljev in še Giuseppeja Tartinija, katerega ime zasedba nosi.

Ko je v devetnajstem stoletju slovanska glasba z izvirno uporabo folklornih glasbenih elementov pomembno obogatila evropsko glasbeno govorico, sta bila Bedřich Smetana in Antonín Dvořák skladatelja, ki sta položila temelj češki narodni glasbi. Smetana s svojimi znamenitimi operami na čelu s Prodano nevesto in Dvořák kot utemeljitelj koncertantne in komorne glasbe.

Godalni kvartet št. 1 v e-molu »Iz mojega življenja« v komorni glasbeni dediščini Bedřicha Smetane zavzema posebno vlogo, saj je po avtobiografskem razpoloženju edinstveno delo v svetovni glasbeni literaturi.

V komorni glasbeni dediščini se Dvořákova glasbena ustvarjalnost odkriva v najbolj svežih glasbenih domislicah, barvitih harmonijah in elementarnih ritmih v celotnem maestrovem kompozicijskem opusu. Ena skladba tew dediščine je vsekakor Godalni kvartet št. 12, op. 96, v F-duru: »Ameriški«. Kvartet je v program vključil tudi skladbo Sonata à Quattro D-dur C.551/78 Giuseppeja Tartinija.

Na petem koncertu abonmaja, ki bo na sporedu 6. oktobra, bomo lahko slišali Kvintet Postrv Franza Schuberta v izvedbi virtuozov mlajše generacije, na koncertu 10. novembra pa bo godalni kvintet s ta čas prvo slovensko violinistko Lano Trotovšek igral dela Antonina Dvořáka in Johannesa Brahmsa.