Terice so pridno trle lan, po tem opravilu pa so izbirale najbolj klenega izmed fantov, ki so prikazali vlečenje uši. / Foto: Klara Mrak

Dan teric navkljub kislemu vremenu uspel

Davča je stičišče Gorenjske in Primorske. Dan teric pa je dogodek, ki v ta kraj privabi obiskovalce tako iz Selške kot Poljanske doline, Cerknega, Podbrda ... Tudi mariborske tablice smo opazili.

Davča – Morda se je zavoljo nestanovitnega vremena v Davči minulo nedeljo zbralo nekoliko manj obiskovalcev, kot bi se jih v primeru sončnih dni večine minulega tedna. Vsekakor pa je 38. kulturno-etnografska prireditev Dan teric, ki je v organizaciji Turističnega društva Davča v nedeljo potekala na kmetiji pr' Vrhovcu v Davči, uspela. Začela se je že v soboto ob 19. uri s kulturnim programom in predvajanjem dokumentarnega filma Od bilke do platna, po 21. uri pa je do nedeljskih jutranjih ur za zabavo poskrbel ansambel Klateži. V nedeljo ob 14. uri se je začel pester etnografski program. Prikazali so celoten postopek pridelave lanu in izdelave lanenih izdelkov – vse od puljenja lanu do izdelave platna na statvah in izdelave lanenih vrvi. Ansambel Roka Žlindre je z odlično glasbo sklenil nedeljski večer. Pred začetkom nedeljske prireditve je zbranim zaigral Pihalni orkester Alples Železniki, odlično pa so se predstavili tudi trije mladi glasbeniki iz Davče in Danj na kitari, bombardonu in klavirski harmoniki s pevko Klaro Koder.

»Predelava lanu je bila dejavnost, ki je od naših prednikov zahtevala veliko truda, vztrajnosti, natančnosti in sodelovanja, predvsem pa trdega dela za izdelavo lanenega platna, ki je pogosto igralo ključno vlogo v njihovem vsakdanu. Tako kot so se nekoč med trenjem lanu spletale prijateljske vezi, se tudi danes med organizacijo takšnega dogodka tkejo nova prijateljstva in sodelovanja. Zagotovo pa je veliko svojega časa za delovanje društva in izpeljavo Dneva teric že namenil in bo še namenil tudi naš član in nekdanji predsednik društva Lojze Jelenc, ki je letos praznoval 70. rojstni dan,« je v imenu organizatorjev Dneva teric, Turističnega društva Davča, povedal predsednik Jaka Primožič.

Številni sodelujoči so na prireditvi prikazali godenje lanu, sušenje lanu v laneni jami, trenje lanu, odstranjevanje semen, vlečenje uši, mikanje in tresenje prediva, predenje na kolovratu, zvijanje z vretena na motovilo, pranje štren, zvijanje s kobilice v klovčke, izdelavo lanenih vrvi, snovanje za statve in vrtanje lesenih cevi.

Na etnografsko prireditev v občini, ki poteka vsak tretji konec tedna v avgustu, je ponosen tudi župan Marko Gasser. »Izjemno občudujem člane Turističnega društva Davča, ki v naglici sodobnega življenja še znajo stopiti skupaj in pripraviti tako odmevno prireditev. Po pričevanjih Davčarjev je bilo tako že konec šestdesetih let, ko so pripravili prvo tako prireditev; uspešno so se s prikazi predstavili v sedemdesetih letih na Izseljenskem pikniku v Škofji Loki. Tradicija se je spet močneje začela razvijati s prireditvijo v devetdesetih letih in se od takrat dalje v skupnem povezovanju generacij ohranja vse do današnjih dni,« je v svojem nagovoru povedal Gasser.

×