Za kostanj so pridno skrbeli prostovoljci, ki so za nabiranje porabili več dni. / Foto: Primož Pičulin

Za kostanj so pridno skrbeli prostovoljci, ki so za nabiranje porabili več dni. / Foto: Primož Pičulin

Dišalo po kostanju

Kako živahno je bilo minulo nedeljo v Besnici, zagotovo prav dobro vedo številni obiskovalci, ki so se tam mudili na tradicionalnem Kostanovem pikniku. Vsekakor pa ni dišalo le po kostanju.

Kostanj, golaž, bograč, gobova juha, kostanjeve dobrote, pečenice, kislo zelje, žgance, postrvi, številne sladice, med drugim tudi sladoled, in še bi lahko naštevali. Vse to so imeli za »nedeljsko kosilo« na voljo tisti, ki so obiskali Besnico. Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Besnica je v sodelovanju z besniškimi Rokovnači namreč pod vznožjem Rovnika v Novi vasi pripravilo Kostanov piknik, dogodek, ki privabi obiskovalce od blizu in daleč. »Dogodek ima v Besnici res dolgo tradicijo, ljudem je všeč in ideja se je dobro prijela. Če pa ne bi bilo vseh prostovoljcev, Kostanovega piknika ne bi bilo. Sodeluje nas nekaj čez sto, danes smo kuho v kotlih začeli že ob 5. uri. Potem smo seveda pomagali tudi razstavljavcem, da se je vse uspešno pripeljalo na samo prizorišče,« je pojasnil Primož Bavdek iz PGD Besnica in dodal, da so zelo zadovoljni tudi z uporabo brezplačnega avtobusnega prevoza. Zbrani denar bodo gasilci porabili za nakup novega vozila.

Dela pa ni bilo veliko le v nedeljo, prostovoljci so bili pridni že več dni prej. Med drugim je bilo treba nabrati več sto kilogramov kostanja ter ga potem še narezati. »Vse smo pobrali, kar smo našli. Nabirali smo ga cel teden, rezanje pa nam je vzelo nekje dve uri,« nam je zaupal Jure Udir (PGD Besnica) ter dejal, da mora biti najboljši kostanj pečen ravno prav, ne preveč in ne premalo, pomembno pa je tudi, da se hitro olupi.

Ni pa se vse vrtelo okoli kostanja, bogata je bila tudi ponudba na stojnicah, kjer so obiskovalcem ponudili domače mlečne izdelke, med, dišave, slaščice, nakit, copate ... Posebnost letošnjega piknika pa je bila zagotovo udeležba alpak, ki so požele ogromno zanimanja. »Smo iz Besnice in povabili so nas zraven. Seveda smo se z veseljem odzvali, otroci tako lahko spoznajo alpake, z nami je tudi lama, ponujamo pa tudi izdelke iz alpakine dlake,« je pojasnila Tjaša Jarc z ranča BošPacos.

Med obiskovalci je bil tudi Domen Vrhovnik iz Tržiča, ki je izredno pohvalil gobovo pašteto. »Tukaj sem že desetič, skoraj vsako leto pridem, vedno zaradi gobove paštete, ki je res vrhunska,« je povedal. Tudi Slavka Ferlic iz Seničnega je izrazila zadovoljstvo: »Pravi praznik, radi pridemo, kaj kupimo in odnesemo lepe spomine. Letos je zelo dobra ponudba, zelo lepo. Pa še slikala sva se z alpakami.« Če ste nedeljsko kostanjevo druženje zamudili, pa ne skrbite. Pod vznožjem Rovnika bo namreč veselo tudi prihodnjo nedeljo, ko organizatorji ponovno vabijo na Kostanov piknik.