Nominirani avtorji pesniških zbirk za Jenkovo nagrado: (od leve) Robert Simonišek, Ivan Dobnik, Denis Škofič in Borja Bolčina (manjkata Miljana Cunta in Aleš Berger). / Foto: Igor Kavčič

Nominirani avtorji pesniških zbirk za Jenkovo nagrado: (od leve) Robert Simonišek, Ivan Dobnik, Denis Škofič in Borja Bolčina (manjkata Miljana Cunta in Aleš Berger). / Foto: Igor Kavčič

Dnevi za Jenka in slovensko poezijo

Kulturno dogajanje v Kranju v drugi polovici oktobra zaznamujejo Jenkovi dnevi, ko se bodo ob obujanju spomina na pesnika Simona Jenka zvrstili številni dogodki, povezani s sodobno slovensko poezijo. Vrhunec bo tudi letos podelitev Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let.

Že tradicionalni Pohod po poti Jeprškega učitelja od Drulovke do Podreče bo potekal v soboto, 26. oktobra, ob 9. uri. Zaključek bo na Podreči s kulturnim programom v duhu pesnika Sorškega polja.

Ljubljana – Na nedavni novinarski konferenci v Društvu slovenskih pisateljev v Ljubljani sta direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh in predsednik Kulturnega društva Simona Jenka – Šmonca Mavčiče Rudi Zevnik predstavila bogat nabor dogodkov v okviru letošnjih Jenkovih dnevov, predsednica žirije za Jenkovo nagrado Tonja Jelen pa je predstavila nominirane pesniške zbirke za Jenkovo nagrado 2024. Društvo slovenskih pisateljev bo nagrado podelilo že 39. leto zapored, prvo je leta 1989 prejel Niko Grafenauer za zbirko Palimpsesti, lani pa Blaž Močnik za zbirko Mleček, žbunje: grobovi v njem.

»Nisem prepričan, ali poezija nosi vsa bremena sveta oziroma kako, v kakšnih oblikah se to v poeziji izraža. Ta svet je namreč strahotno obremenjen s smrtjo in bo v poeziji odseval še dolga leta,« je med drugim povedal predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, v nadaljevanju pa je o aktualni pesniški beri in nominiranih pesniških zbirkah spregovorila Tonja Jelen, predsednica letošnje žirije, v kateri so bili še David Bandelj, Zoran Pevec in Matej Krajnc.

Povedala je, da je od konca leta 2022 do letošnjega junija izšlo okrog šeststo pesniških zbirk tako v založbah kot samozaložništvu. »Letošnji ožji Jenkov izbor je bil osredinjen na pesniški razvoj posameznega avtorja oziroma avtorice, s katerim naj bi zbirka pokazala na nadaljnje razvijanje pesniškega jezika posameznika oziroma posameznice. Pomembna je bila kvaliteta, povezana z notranjim nabojem pesmi in brezčasnostjo poezije.« Vsaka od pesniških zbirk nosi samosvojo govorico, ki z jasno sporočilnostjo stremijo v različna svetovja.

Nominirane so naslednje pesniške zbirke: Aleš Berger: Navsezadnje (Cankarjeva založba, 2023), Borja Bolčina: Valter (samozaložba, 2022), Miljana Cunta: Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo (Slovenska matica, 2024), Ivan Dobnik: Rojstvo oaze (Hiša poezije, 2022), Robert Simonišek: Vračanje k čistosti (Slovenska matica, 2024) in Denis Škofič: Tuskulum (Cankarjeva založba, 2023). Vsaka izmed njih je specifična, avtorsko izjemno močna in sugestivna, si zasluži pozornosti in izpostavitve, natančnega, poglobljenega branja, premišljevanja o poeziji in naši človeški vpetosti v krize in stiske sodobne civilizacije.

Bogat pesniški program

Zavod za turizem in kulturo Kranj že več let povezuje različne deležnike v skupino, ki se trudi Simonu Jenku dati mesto, ki mu med ustvarjalci pisane besede pripada. K projektu se poleg Društva slovenski pisateljev kot partner priključujejo še Mestna knjižnica Kranj, Kulturno društvo Simon Jenka – Šmonca Mavčiče in Layerjeva hiša. V programu sodelujeta tudi kranjska območna izpostava JSKD in Zavod Fragmenti, prav tako tudi mladina iz kranjskih osnovnih in srednjih šol. Poleg izida Kranjskih vaj bo letos večji poudarek na programu, ki je namenjen različnim starostnim skupinam, rdeča nit pa je poezija.

V okviru Jenkovih dnevov bodo ob različnih dnevih in na različnih lokacijah svojo poezijo predstavili pesnik Dejan Koban v sodelovanju z glasbenico Nino Farič, Jenkovo poezijo bo brala igralka Olga Kacjan, nastopili bodo Ditka in Feri Lainšček, pesnik Ambrož Kvartič ter pesnici Zala Marolt in Lara Gobec, na sporedu bo tekmovanje v slam poeziji. Prvi dogodek bo že v petek, 18. oktobra, ob 11. uri v Prešernovem gaju Poklon pesniku Simonu Jenku, ki ga vsako leto v sodelovanju s kranjskimi osnovnimi in srednjimi šolami prireja Zavod za turizem in kulturo, osrednji dogodek pa bo podelitev Jenkove nagrade v ponedeljek, 28. oktobra, ob 19. uri v Mestni knjižnici Kranj. Podrobnejši program je dostopen na spletni strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj.