Uvodni akt festivala bo tako kot lani akcija Napiši verz. /Foto: Maša Pirc / Foto: Maša Pirc

Uvodni akt festivala bo tako kot lani akcija Napiši verz. / Foto: Maša Pirc

Dnevi za poezijo in neukročene verze

S predstavitvijo pesniške zbirke Ukrštene reči Zorana Kostića Caneta, frontmana kultne beograjske skupine Partibrejkers, se bo v torek zvečer v Stolpu Škrlovec začela letošnja peta edicija festivala Medvrsticami, praznika poezije in neukročenih verzov. Do nedelje bo v Layerjevi hiši v prvi vrsti poezija v raznoterih oblikah, povezana z obliko, likovno umetnostjo in tudi hrano.

Kranj – V zadnjih letih se v Kranj ponovno vrača poezija. In z njo predvsem mladi klepači verzov. O tem priča več tematskih pesniških zbirk, ki so izšle v Layerjevi založbi, v njih pa je objavljen izbor pesmi in deloma tudi proze mladih pesnic in pesnikov Gorenjske in kasneje tudi širše Slovenije, ki so se javili na razpisane natečaje. Pomembno afirmacijo sodobni mladi poeziji letos že peto leto zapored dodaja tudi festival Medvrsticami, v podnaslovu festival neukročenega verza, ki na številne pesniške dogodke v Layerjevi hiši vabi od torka pa vse do nedelje.

»Poezija nikakor ni nek bavbav ali nekaj, kar bi se zgolj naučili in potem ponovili pred šolsko tablo, prav tako to ni in ne sme biti nekaj, kar ostane ujeto med štirimi stenami naše spalnice, kjer poezijo skrivaj beremo, ko nihče ne gleda,« je prepričana programska vodja festivala Hana Bujanović Kokot.

Kot poudarjajo organizatorji, festival predstavlja odprt prostor za srečevanje ljubiteljev poezije in sodobnih načinov izražanja. Z aktualnimi avtorji domače literarne scene in delavnicami, ki poezijo na raznolike načine postavljajo v prostor, vabi vse generacije k aktivni kreativnosti in udeležbi na poetoloških dogodkih. Da se Medvrsticami v vsem tem upira tudi vsem stereotipom, etiketam in žanrom ter stremi h kritičnemu mišljenju in iskanju novih form poezije in poetičnega, še poudarjajo. Festival je za kvalitetnega s sofinanciranjem prepoznala tudi Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Poezija na različne načine

Festival je letos na sporedu petič, potem ko je na začetku program pri Layerjevi hiši kurirala Ana Žunič, je tokrat že tretjič programska vodja festivala in urednica Layerjeve založbe Hana Bujanović Kokot, ki poudarja: »Namen festivala Medvrsticami je bil že od samega začetka predstavljanje poezije na nekonvencionalne načine, jo javnosti predstaviti izven platnic – zato je bil tudi poimenovan festival neukročenega verza. To je tudi fokus letošnjega festivala, ki se prvič celostno usmerja v poezijo v prostoru: na odru, ulicah, lekarnah, zidovih ... in konec koncev tudi med vrsticami.«

Uvodni dogodek letošnjega festivala bo v torek, 17. septembra, ob 19. uri v Stolpu Škrlovec predstavitev pesniške zbirke Ukrštene reči frontmana skupine Partibrejkers Zorana Kostića Caneta. Gre za njegovo prvo zbirko poezije, Kostićeva lirika pa tokrat ni vtkana v rokenrol mozaik ene najbolj znanih in cenjenih glasbenih skupin z območja nekdanje države, temveč stoji samostojno na papirju.

Festivalsko dogajanje se bo začelo gostiti v četrtek. Že od 16. ure naprej ste obiskovalci festivala vabljeni, da svoje pesmi, misli, ideje ter pomisleke v obliki verzov napišete na plakat v Layerjevi hiši. Hana Bujanović Kokot v nadaljevanju dneva posebej omenja tako imenovano otvoritveno večerjo Jabk z Vesno Liponik: »Na otvoritveni večerji oziroma pesniškem banketu bo pesnica iskala vzporednice v poeziji in hrani ter svojo pesniško zbirko Jabk postavila v središče večera, kjer bomo zagotovo slišali vrhunsko poezijo in, kar je enako pomembno, tudi vrhunsko jedli.«

Štirje dogodki vnaprej zahtevajo tudi prijavo za udeležbo (rezervacije@layer.si). Kot poudari sogovornica, sta med njimi tudi delavnici s krasnima gostoma, ustvarjalko Mojco Senegačnik ter pesnikom in urednikom Kristianom Koželjem, ki se bosta poezije lotevala vsak na popolnoma drugačen način. S prvo bodo udeleženci izdelovali pesniške kolaže, ki bodo nato tudi razstavljeni v Layerjevi hiši, Koželj pa se vrača kot kurator tokratne slam delavnice.

Priložnost za domače avtorje

Na vprašanje, koliko je festival možnost za predstavljanje domačih avtorjev iz Kranja in širše Gorenjske, programska vodja odgovarja: »Želela bi si, da bi Layerjeva hiša vedno veljala za zatočišče, valilnico za mlade domače avtorje. Celoten program je usmerjen v širjenje in poglabljanje skupnosti, omogočanje tej, da raste in se razvija … V veliko veselje mi je, da prav člani te skupnosti dosegajo takšne rezultate, in v čast mi je, da jih lahko nato povabim v hišo tudi kot goste: Gala Grobovška kot avtorja razstave Džez pank, ki ji bo letos sledila tudi istoimenska pesniška zbirka, Ano Štular pa kot avtorico pesniške zbirke Jaz in jaz in jaz in jaz in jaz, ki je izšla pri Črni skrinjici.« Predstavitev zbirke bo v nedeljo ob 18. uri v Stolpu Škrlovec.

V soboto zvečer bo v Layerjevi Predizbor za državno prvenstvo v slam poeziji, ki je zdaj že festivalska stalnica. Najboljša dva tekmovalca večera se bosta uvrstila na državno prvenstvo, ki bo potekalo 19. oktobra v Mariboru. Slamerji ste seveda vabljeni k prijavi na že omenjeni elektronski naslov. Program bo popestrila zasedba Zlitina z Janezom Sagadinom na tolkalih ter Mišelom Kosijem na sintetizatorju ter prečni flavti. Bogat program celotnega festivala je dostopen na spletni strani layer.si.

»S festivalom želimo predvsem pokazati, da poezija nikakor ni nek bavbav ali nekaj, kar bi se zgolj naučili in potem ponovili pred šolsko tablo, prav tako to ni in ne sme biti nekaj, kar ostane ujeto med štirimi stenami naše spalnice, kjer poezijo skrivaj beremo, ko nihče ne gleda. Poezija je gonilo misli, umetniške, protestne, ustvarjalne, mlade misli, in prepogosto ostaja ujeta znotraj svoje skupnosti. Prav zato je namen festivala verze deliti z mimoidočimi, kjer jih bodo najmanj pričakovali in jih z njimi za trenutek ustaviti, očarati, mogoče celo navdušiti,« še poudarja Hana Bujanović Kokot ter dodaja, da jo tudi festival vsako leto znova opomni na to, koliko neverjetnih ustvarjalcev je v Sloveniji, zato meni: »Če bi imela priložnost, bi festival zagotovo trajal mesec dni. Mogoče nekoč, a do tja mislim, da je še kar dolga pot.«