Puran v kumarični omaki / Foto: Erika Jesenko

Domači pridelki

Za pripravo purana v kumarični omaki potrebujemo: 500 g puranjega fileja, 2 večji kumari, 1 veliko čebulo, 100 g češnjevih paradižnikov, 2 stroka česna, ščep kurkume, 1 šopek svežega peteršilja, 1 žličko soli, 1 žličko popra, 2 dl zelenjavne jušne osnove, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na trakove in jih začinimo s soljo in poprom. Kumare olupimo in jih naribamo. Čebulo in česen sesekljamo, češnjeve paradižnike prerežemo na polovičke. V globoki ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo puranje meso, dokler ne postane zlato rjavo. Meso odstranimo iz ponve in ga postavimo na stran. V isti ponvi pražimo sesekljano čebulo in česen, dokler čebula ne postekleni. Dodamo narezane kumare in češnjeve paradižnike ter pražimo še nekaj minut. Posujemo s kurkumo, premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Ponev pokrijemo in kuhamo približno 10 minut, da se zelenjava zmehča. V ponev vrnemo puranje meso in vse skupaj dobro premešamo. Kuhamo še približno 5 minut, da se okusi prepojijo. Na koncu dodamo nasekljan svež peteršilj in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom.

Za pripravo piščančjega raguja z zelenjavo potrebujemo: 500 g piščančjih prsi, 2 korenčka, 1 bučko, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 200 g paradižnikove mezge, 2 dl piščančje jušne osnove, 1 žličko sladke paprike, 1 žličko timijana, 1 šopek svežega peteršilja, 1 žličko soli, 1 žličko popra, 2 žlici olivnega olja.

Piščančje prsi narežemo na drobne kocke in jih začinimo s soljo in poprom. Korenje in bučko narežemo na kocke, česen in čebulo sesekljamo. V globoki ponvi segrejemo olivno olje in na njem prepražimo piščančje kocke, dokler ne postanejo zlato rjave. Meso odstranimo iz ponve in ga postavimo na stran. V isti ponvi pražimo sesekljano čebulo in česen, dokler čebula ne postekleni. Dodamo narezano zelenjavo, malo solimo ter pražimo še nekaj minut. V ponev vrnemo pečeno meso, potresemo s sladko papriko in timijanom, premešamo in zalijemo s piščančjo jušno osnovo in paradižniko mezgo. Ponev pokrijemo in kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča. Na koncu dodamo nasekljan svež peteršilj in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom.

×