Kolesarji, Donava in grad Greinburg / Foto: Slavko Zupanc

Donavska kolesarska pot, 10. del

Drugo etapo kolesarjenja od Passaua do Budimpešte smo začeli v mestu Linz. Po zajtrku v hotelu smo se zapeljali skozi staro mestno jedro, ki je polno zgodovinskih znamenitosti in starih stavb. Prečkali smo mogočno Donavo in sledili kolesarski poti po levem bregu reke do elektrarne Abwinden-Asten. Pot nas je nato vodila stran od Donave. Približno deset kilometrov smo kolesarili po lokalnih cestah in prispeli do kraja Mauthausen, kjer smo ponovno prišli do reke. Ta kraj nosi težko zgodovino, saj je bilo tam v drugi svetovni vojni koncentracijsko taborišče.

Nadaljevali smo po asfaltirani kolesarski poti, ki poteka ob zajezeni reki, vse do elektrarne Wallsee-Mitterkirchen. S poti po nasipu smo imeli čudovit razgled na zaledje reke in mrtve rokave Donave. Ko smo se približevali elektrarni, smo občudovali grad Wallsee, ki se dviga na hribu nad mestom. Tu se je naša pot za nekaj kilometrov ponovno oddaljila od reke, nato pa smo po mostu pred mestom Grein prečkali Donavo. Grein je mesto, ki očara s svojo lepoto in zgodovino. Z desnega brega reke smo imeli čudovit pogled na mesto in grad Greinburg iz 15. stoletja. Kolesarili smo po ozki dolini, kjer smo po asfaltirani kolesarski poti ob reki uživali v miru in lepoti narave. Pri naselju Freyenstein smo prispeli na lokalno cesto, ki nas je pripeljala do cilja druge etape v mestu Ybbs.

V tretji etapi smo ves čas kolesarili po desnem bregu Donave, kjer se je asfaltirana kolesarska steza večinoma vila tik ob reki. Pot nas je popeljala skozi mesto Pöchlarn, znano kot Nibelungenstadt, saj je omenjeno v znameniti pesmi o Nibelungih. Ta literarna povezava daje mestu poseben kulturni pomen in ga povezuje z bogato germansko mitologijo. Nadaljevali smo do mesta Melk, kjer je veličasten baročni benediktinski samostan, ustanovljen v začetku 11. stoletja. Samostan je skozi stoletja doživel številne preobrazbe, svojo današnjo podobo pa je dobil v začetku 18. stoletja po načrtih Jakoba Prandtauerja.

Kolesarjenje smo nadaljevali skozi slikovito pokrajino Wachau, ki se razprostira ob Donavi med Melkom in Kremsom. To območje je znano po izjemnih vinogradih in vinih, ki so neločljivo povezana z lokalno kulturo in kulinariko. Najbolj znani kraji so Weißenkirchen, Spitz in Dürnstein, ki imajo vsak svojo edinstveno zgodbo in vinsko tradicijo. Na desnem bregu Donave sta dva zanimiva gradova Schönbühel in Aggstein. Leta 2000 je bilo to področje uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine kot kulturna krajina Wachau. Tretjo etapo smo zaključili v manjšem kraju Mautern nekaj kilometrov pred Kremsom.

×